Dok cijene nekretnina u svijetu rastu, u Hrvatskoj padaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2013. u 17:00
Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Cijene kuća porasle su na 28 od ukupno 42 tržišta nekretnina koja su dosada objavila odgovarajuće podatke.

 Cijene nekretnina poskočile su u prvom ovogodišnjem tromjesečju na tržištima širom svijeta dok je u Hrvatskoj njihov pad ubrzao, pokazalo je danas objavljeno istraživanje specijalizirane savjetodavne tvrtke Global Property Guide.

Cijene kuća porasle su na 28 od ukupno 42 tržišta nekretnina koja su dosada objavila odgovarajuće podatke, pri čemu je njihov rast u nominalnom izrazu daleko veći od onog prilagođenog za inflaciju u zemljama poput Indije, Brazila, Turske i Južnoafričke Republike, napominju autori istraživanja.

Tako su u Turskoj cijene prilagođene za inflaciju porasle u prvom tromjesečju 8,13 posto u odnosu na isto razdoblje lani dok su nominalne cijene poskočile čak 16,04 posto.

U Europi je pak porastao broj zemalja čija su tržišta nekretnina u prva tri mjeseca ove godine pokazala znakove oporavka, ističu autori istraživanja, izdvajajući Tursku, Dansku, Norvešku, te Estoniju, Poljsku, Švedsku i Švicarsku.

Na nekim je europskim tržištima pad cijena nastavljen, pa je Grčka zadržala status najslabijeg tržišta nekretnina u svijetu, uz pad cijena kuća u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 11,53 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U istom je razdoblju ubrzan i pad cijena kuća prilagođen za inflaciju u Nizozemskoj (11 posto), Španjolskoj (10,24 posto), te u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu (9,53 posto) i u Rusiji (8,09 posto), navode u Global Property Guideu. U posljednjem tromjesečju prošle godine cijene kuća u Zagrebu prilagođene za inflaciju pale su na godišnjoj razini 8,8 posto.

U prva tri mjeseca ove godine cijene kuća u Zagrebu prilagođene za inflaciju pale su 3,12 posto. Nominalne su cijene na godišnjoj razini pale 6,23 posto, odnosno za 2,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Hrvatska je ušla već u petu godinu recesije i očekuje se da će se gospodarstvo u ovoj godini smanjiti 0,2 posto, nakon 2-postotnog pada u 2012., izračunali su u toj tvrtki.

U pojedinim je europskim zemljama pad cijena ipak usporio, ponajprije u Portugalu, Bugarskoj i Irskoj, napominju.

Na međunarodnoj je razini najveći skok cijena kuća prilagođenih za inflaciju zabilježen u Dubaiju, za čak 28,02 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje. Slijedi Hong Kong s rastom cijena kuća od 20,14 posto.

Najnoviji podaci očigledno pokazuju da je razdoblje pada tržišta nekretnina u svijetu napokon završilo, zaključuju u Global Property Guideu.

Komentirajte prvi

New Report

Close