Dogovor o ‘mekom brexitu’ diže vrijednost funte za 10%

Autor: Tomislav Pili , 14. studeni 2018. u 22:01
Tečaj funte prema euru u srijedu je ojačao 0,3 posto, Foto: Reuters

Tehnički sporazum o britanskom izlasku pozitivno se odrazio na tečaj.

Najava da je dogovor o modalitetu britansko-europskih odnosa blizu blagotvorno se odrazio na tečaj funte, “izmučenom” gotovo dvogodišnjom neizvjesnošću. Premijerka Theresa May u srijedu je u Londonu počela uvjeravati ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o brexitu.

Theresa May se nada da će Britanija napustiti Europsku uniju, ali s njom očuvati najtješnje moguće veze. Neki poslovni krugovi vrlo pozitivno gledaju na sporazum koji je May dogovorila. “Čini mi se da ga trebamo podržati i učiniti da djeluje. Nama je potrebna sigurnost”, rekao je Jürgen Maier, britanski direktor kompanije Siemens. Mogućnost izbjegavanja “tvrdog brexita” pozitivno se odrazila na funtu. U srijedu je britanska valuta prema euru ojačala za 0,3 posto. Bilo kakav dogovor Britanije i Europe po pitanju suradnje nakon Brexita bio bi pozitivan za tečaj funte, smatra Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa. “Nakon više od dvije godine pregovora u kojima praktički nije učinjen nikakav napredak, investitori i špekulanti zaključili su da do dogovora možda uopće neće doći. Zbog toga su mnogi već prodali funtu i kapital prebacili u druge valute. Rezultat je da je funta u odnosu na euro približno 15 posto slabija nego prije referenduma, iako ekonomska situacija to ne opravdava”, pojašnjava Kokanović.

“Nakon što se napokon riješi pitanje brexita, investitori će se fokusirati na realnu gospodarsku situaciju i politiku središnje banke, koja će tada napokon moći početi dizati kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju. To bi trebalo dovesti do jačanja britanske funte, možda čak i 10-ak posto u idućih godinu dana”, mišljenja je Kokanović.

Jača funta bi sigurno negativno utjecala na konkurentnost britanskog gospodarstva i dovela bi do povećavanja trgovinskog deficita, ali glavni zadatak središnje banke je držati stopu inflacije na dva posto, dodaje taj analitičar. “Stoga Banka Engleske ne bi previše vodila brigu o deficitu”, zaključuje Kokanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close