Dogovor Amerike i Japana ublažio napetost zbog Kine

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2019. u 22:00
Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump/REUTERS

U sporazum s Tokijom uključeni su poljoprivreda, industrijski proizvodi i digitalna trgovina.

Nakon prošlotjednog potresa izazvanog najavom novih carina u trgovini između SAD-a i Kine, globalna ekonomska zajednica od sastanka G7 očekivala je samo jedno – da situacija ne postane još gora.

Ako je suditi po aktivnostima američke delegacije, djelomično olakšanje napetosti ipak je postignuto.

Načelni pristanak
Najkonkretniji ishod sastanka lidera sedam najrazvijenijih država svijeta u francuskom mondenom ljetovalištu Biarritzu je američko-japanski trgovinski sporazum. SAD i Japan tijekom vikenda su načelno pristali na temeljne elemente trgovinskog sporazuma, a američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe rekli su kako se nadaju da će sporazum potpisati u New Yorku idućeg mjeseca.

Sporazum će, ako bude formaliziran, smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika, u vrijeme eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata. Američki trgovinski predstavnik Robert Lightizer rekao je da su u sporazum uključeni poljoprivreda, carine za industrijske proizvode i digitalna trgovina. Carine na automobile ostaju nepromijenjene. "To je jako velik posao i postigli smo načelni dogovor. To su milijarde i milijarde dolare. Nevjerojatno za poljoprivrednike", rekao je Trump novinarima, prilikom zajedničke objave s Abeom.

 

36 mlrd.

dolara iznosio je deficit SAD-a u trgovini s Japanom od siječnja do lipnja 2019.

Japanski je premijer kazao da ostaje još dio posla koji se treba obaviti, ali je izrazio optimizam u vezi zaključenja sporazuma do zasjedanja Opće skupštine UN-a idućeg mjeseca. "Još uvijek preostaje dio posla koji moramo obaviti. Naime, moramo finalizirati ime trgovinskog sporazuma i finalizirati sadržaj samog sporazuma", rekao je. "Međutim, želimo biti sigurni da će naši timovi ubrzati obavljanje preostalog posla, kako bi postigli cilj potpisivanja sporazuma na marginama Opće skupštine UN-a krajem rujna", kazao je Abe.

Manje optimistični Johnson
Japanski poslovni list Nikkei objavio je kako je vlada u Tokiju pristala srezati carine na američku govedinu i svinjetinu na razinu koju uživaju potpisnice Transpacifičkog partnerstva. Podsjetimo, radi se o sporazumu koji je dogovorila Obamina administracija, a s kojeg je Trump povukao američki potpis. Međutim, Yoshihide Suga, glavni tajnik Abeova kabineta, u ponedjeljak je javno demantirao medijske napise da je Tokio dao previše ustupaka Amerikancima. Trgovini je bila i glavna tema susreta Trumpa i britanskog premijera Borisa Johnsona.

No, dok je Trump najavljivao vrlo brzi dogovor s Londonom, Johnson je bio nešto manje optimističan. Iako je kazao da bi volio sklopiti sporazum o slobodnoj trgovinu u roku godine dana, priznao je da će to biti teško postići netom nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Johnson je dodao i kako od američkih partnera očekuje spremnost na kompromise, što se prije svega odnosi na izuzimanje zdravstvenog sustava NHS iz sporazuma, odnosno ulasku američkih kompanija u britanske bolnice.  

Trumpova najava

Vrlo brzo pregovori s Kinom
Američki predsjednik Donald Trump činio se u ponedjeljak optimističan oko sklapanja trgovinskog sporazuma s Kinom, rekavši da obje strane ponovno razgovaraju i da će ozbiljni pregovori "vrlo brzo" započeti. "Oni znaju posao", rekao je Trump i istaknuo da je Peking nedavno inicirao dva telefonska poziva. "Uskoro ćemo početi ozbiljno razgovarati. Mislim da ćemo postići sporazum jer smo počeli pregovarati o pravim uvjetima", poručio je Trump novinarima u Biarritzu. "Prvi put vidim da zaista žele postići sporazum. I to je zaista pozitivan korak", istaknuo je. Trump je upozorio da se to "možda neće riješiti", ali i nazvao kineskog predsjednika Xija Jinpinga "izvrsnim liderom".

Komentirajte prvi

New Report

Close