‘Dodikov tajkun’ kupio komunalnu tvrtku u Ljubljani

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2015. u 22:00
Mladen Milanović u jakoj konkurenciji ponudio je najviše za KPL

KPL obavlja građevinske radove za općinu Ljubljana, a ima i koncesiju za zimsku službu i održavanja cesta.

Kompanija MG Mind iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj (BiH), u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Mladena Milanovića, kupila je Komunalno poduzeće Ljubljana (KPL) jer je između osam ponuđača ponudila najvišu cijenu od 7,9 milijuna eura.  

MG Mind se na dražbi održanoj krajem prošlog tjedna u Ljubljani, za kupnju ljubljanske tvrtke do kraja borio s Pomgradom iz Murske Sobote, rekao je RTV Sloveniji stečajni upravitelj Veljko Jan. Među ostalim takmacima za KPL bili su Strabag, Nigrad, Javni holding Ljubljana i tvrtka Minep. Komunalno poduzeće Ljubljana koji je na dražbi bilo još u rujnu prošle godine, kada nije bilo zanimanja za kupnju po cijeni od 6,240.000 eura, jedna je od najvažnijih stavki u imovini propalog Cestovnog poduzeća Ljubljana (CPL). 

 

7,9milijuna

eura platit će za KPL Milanovićeva tvrtka MG Minds

Unosni ugovori u Ljubljani
Tvrtka KPL ima koncesiju za zimsku službu i održavanja cesta na području Ljubljane, a dobila je veći broj građevinskih radova u glavnom gradu Slovenije gdje je investitor općina, uključujući i rekonstrukciju Trga Republike u Slovenskoj cesti.  Prošle godine kompanija je zabilježila 23,5 milijuna eura neto prihoda od prodaje i više od milijuna eura neto dobiti. U proteklih pet godina KPL je u poslovima s ljubljanskom općinom ostvario čak 55 milijuna eura prihoda, što je gotovo pola ukupnih prihoda kompanije u tom razdoblju.

Kompanija KPL je prošle godine zbog, kako se navodi, ranijih "kontroverznih odluka menadžmenta i CPL-ovog iscrpljivanja" postala insolventna, a od stečaja su je reprogramiranjem obveza spašavale banke i drugi vjerovnici, pokazuje godišnji izvještaj o poslovanju za prošlu godinu. Na sudu se još uvijek vodi postupak u vezi s mogućom ništavnošću odobrenja za oko četiri milijuna eura jamstava, što s kamatama sada iznosi oko sedam milijuna eura, između CPL-a i tvrtke Patera Ranka Mimovića, za plaćanje otkupnine nakon Mimovićevevog preuzimanja. S druge strane, i za poslovanjem Mladena Milanovića, inače kako tvrde mediji u BiH, tajkuna blisko povezanog s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, vuku se dugi "repovi".

Pranje novca i presude 
Naime, kompanija MG Mind koja je posljednjih nekoliko godina dobila milijunske poslove u RS nalazila se na tzv. crnoj listi Svjetske banke od 14. kolovoza 2012. godine. Prema pisanju portala Klix.ba najveća svjetska financijska institucija stavila je MG Mind na crnu listu do kolovoza 2013. godine zbog sumnje u prijevaru i korupciju. Još jedna kompanija Mladena Milanovića, Mrkonjić putevi, nalazila se na istom popisu Svjetske banke.

MG Mind se također nalazio i na sličnim listama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Azijske razvojne banke, Interameričke banka za razvoj i Afričke razvojne banke. Kada su mediji iz BiH Milanovića pitali o tim crnim listama, odgovorio je da je to sve zajedno bio običan nesporazum. Milanovićeve kompanije su u nekoliko pravomoćnih presuda Suda BiH navedene kao subjekti preko kojih se prao novac, ali njihov vlasnik zbog toga nikada nije odgovarao. MG Mind bavi se održavanje cesta, iznajmljivanjem nekretnina i trgovinom, a Mladen Milanović je vlasnik i tržnice u Banja Luci koju je prije nekoliko godina platio oko 15 milijuna eura. 

Rekordni iznosi

Milijunski poslovi s vladom RS

Vlada RS je 2014. potpisala dva ugovora sa MG Mindom, u sklopu projekta pomoći i zaštite od poplava, što se financiralo iz kredita EIB-a. Prema prvom ugovoru vrijednom 3,053.655 eura MG Mind je trebao nadograditi i očistiti kanal u Bosanskoj Dubici. Drugi ugovor se odnosi na čišćenje glavnih kanala i popravak drvenog mosta u Srpcu i Bosanskom Brodu. Vrijednost tih radova je 1,896.521 eura, što znači da je MG Mind na dva posla zaradio 4,950.177 eura, što je najveći iznos koji je dobio neki izvođač radova na tom projektu. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, MG Mind je od 2011. do 2014. potpisao 63 ugovora s 15 poduzeća u vrijednosti od 35.192.059 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close