Dodik zatražio ostavku premijera Džombića i cijele vlade RS

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 11:52
Milorad Dodik (Foto: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL)

Po medijskim navodima, vlastima u Republici Srpskoj prijete socijalni nemiri zbog lošeg stanja u gospodarstvu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i čelnik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), zatražio je u ponedjeljak navečer od stranačkog kolege, entitetskog premijera Aleksandra Džombića da zajedno s cijelim sastavom vlade podnese ostavku, izvijestila je Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

Predsjednik Dodik je nakon sastanka s premijerom Džombićem izjavio da će biti predložen novi mandatar za sastav vlade. Dodao je da je s Džombićem zajedno usuglasio buduće korake vlade te je odbio govoriti o imenima novih ministara. Istaknuo je da će mandatar za sastav vlade u sljedećim danima razgovarati s kandidatima za ministarske pozicije. I sam premijer Džombić je u izjavi za Alternativnu televiziju iz Banje Luke potvrdio da je Dodik zatražio njegovu ostavku tijekom kratkog sastanka. Ova televizija navodi da se predsjednik i premijer nisu rastali u ugodnom ozračju, dodajući da će o Dodikovu zahtjevu vlada raspraviti u srijedu na redovitoj sjednici u Banjoj Luci.

Po medijskim navodima, vlastima u Republici Srpskoj prijete socijalni nemiri zbog lošeg stanja u gospodarstvu, ali i u javnoj upravi koja je pritisnuta smanjivanjem potrošnje koju je naložio Međunarodni monetarni fond, zbog čega je i pokrenuta procedura smjene vlade. Dio medija ocjenjuje da na ovaj način Dodikov SNSD pokušava popraviti loš rejting nakon što je ova stranka izgubila veliki broj načelničkih pozicija na lokalnim izborima održanima u BiH u listopadu prošle godine.

Kako se očekuje, Džombić će ovog tjedna, vjerojatno već u srijedu, i formalno podnijeti ostavku entitetskom parlamentu, a Dodik će odmah nakon toga predložiti novog mandatara. S obzirom da Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata ima uvjerljivu većinu u entitetskom parlamentu očekuje se kako će novi mandatar, tko god to bio, odmah biti potvrđen i moći će sastaviti novu vladu.

Komentirajte prvi

New Report

Close