Dodik prodaje rudnik željeza Ljubija izraelskoj kompaniji s Kariba

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2016. u 22:00
Vlada RS za prodaju 64,9% dionica Ljubije prihvatila je ponudu Israeli Investment Groupa, koji obećava ulaganje od 60 mil. KM i 300 novih radnih mjesta/Fotolia

Za oporbu u RS prodaja državnog udjela u rudniku željeza Ljubija značila bi kraj tog rudarskog Kompleksa.

Iako odluka vlade RS o prodaji 64,9 posto dionica rudnika željeza Ljubija nepoznatoj kompaniji Israeli Investment Group za 53,1 milijun KM (oko 212,4 mil. kuna) nije dospjela na dnevni red Narodne skupštine RS, oporba se usprotivila tvrdeći da se iza svega kriju osobni interesi pojedinaca i da prirodna bogatstva ne treba prodavati, pišu banjalučke Nazavisne novine.

Prodaju Ljubije, navodi list, mogli bi spriječiti zastupnici DNS-a, koji su se prije dvije godine usprotivili prodaji rudnika, zaprijetivši da će izaći iz vladajuće koalicije.  Vlada RS prihvatila je, naime, ponudu Israeli Investment Groupa, kompanije registrirane u Dominikanskoj Republici, za prodaju 64,9 posto dionica RŽR Ljubija. 

 

212milijuna

kuna ponudila je izraelska kompanija za državni udjel u rudniku Ljubija

Mittal izvlačio novac?
Kompanija za koju se tvrdi da iza nje stoji voditelj Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne, obećava u sljedeće tri godine ulaganje od 60 milijuna KM i više od 300 novih radnih mjesta.  Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a, rekao je da prodaja državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija nije sporna, kao ni podrška DNS-a. Prema njegovim riječima, vlada i Republika Srpska imaju problema sa sadašnjim partnerom, multinacionalnom kompanijom Mittal i to zbog cijena kojima su dobit rudnika Ljubija prebacivali u povezane tvrtke, tako da je "bilo problema u naplati nekih očekivanih prihoda". 

Traže međunarodni natječaj
Problem je u tome što ugovorom vlade RS, odnosno RŽR Ljubija i kompanije Mittal o osnivanju zajedničkog poduzeća Mittal ima pravo provukupa 49 posto dionica zajedničkog poduzeća. "Za taj dio dionica Mittal je ponudio 25 milijuna KM, a druga kompanija gotovo dvostruko više. Mittal je odustao od kupovine tog paketa dionica, čime su stvoreni uvjeti da se razgovara s drugim partnerima. U skladu sa Zakonom o privatizaciji rečeno je da na prijedlog vlade skupština RS može donijeti odluku o prodaji, i ona će to donijeti", rekao je Dodik.

 

Berić

Nakon prodaje Ljubije Mittal bi napustio RS, ali i željezaru u Zenici i koksaru.

Međutim, za oporbu u Republici Srpskoj prodaja državnog udjela u rudniku željeza Ljubija značila bi kraj tog značajnog rudarskog kompleksa. Prema riječima Dušana Berića, zastupnika SDS-a i kandidata te stranke za gradonačelnika Prijedora, to bi značilo da se nakon sto godina prestaje s rudarenjem u tom gradu koji je i postao poznat po rudniku. "Osnovni cilj izraelske tvrtke je da kupi RŽR Ljubija, te da se nakon što stekne vlasništvo upusti u razne sudske sporove i od Mittala traži ono što treba platiti RS", rekao je Berić, dodajući da bi nakon te prodaje Mittal napustio taj bosanskohercegovački entitet, ali vjerovatno i željezaru u Zenici i koksaru, te bi zbog toga bilo ugroženo više od 20.000 radnih mjesta.

I za Adama Šukala, poslanika SNS-a, prodaja RŽR Ljubija bila bi "katastrofalan i kriminalan potez vlasti" jer se sve radi ne poštujući zakone i procedure. "Tražimo raspisivanje međunarodnog natječaja, a ne da se izravnom pogodbom, u četiri oka, obavljaju takvi poslovi. Jasno smo i na prosvedima rekli da nećemo dopustiti prodaju prirodnih bogatstava", rekao je Šukalo. Nastavak sjednice Skupštine RS održat će se krajem tjedna. 

Predsjednik RS brani izabranog kupca

'Ne dirajte dobrog čovjeka'
Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da nije upoznat s informacijama da iza tvrtke koja je zainteresirana za kupovinu državnog udjela u rudniku Ljubija stoji voditelj Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne. "Nemojte dirati dobrog, starog čovjeka koji ima 95 godina i mislim da bi njemu najmanje u životu trebalo da se bavi tim pitanjem. Ja nisam upoznat s time. Arie Livne jeste čovjek koji je živio u Izraelu. Mislim da se našu sklonost da ocrnimo prije nego što se dogodi treba izbjeći", rekao je Dodik.

Komentirajte prvi

New Report

Close