Dobit Samsunga pala 60%, ali oporavak je na vidiku

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2019. u 14:18
Konkurencija nagriza maržu u poslovanju s mobitelima/REUTERS

Pad cijena procesora u drugom će polugodištu usporiti, a dolaze i novi iPhonei što je dobar znak za poslovanje sa zaslonima.

Procesori više nisu "tvornica novca", prodaja zaslona usporava, a žestoka konkurencija među proizvođačima mobitela nagriza maržu, priopćio je Samsung Electronics obrazlažući najavu o najvećem padu kvartalne dobiti u dvije godine.

Korejski elektronički div objavio je u smjernicama kako će operativna dobit  za razdoblje od početka siječnja do kraja ožujka vjerojatno iznositi 6,2 bilijuna wona (5,5 milijardi dolara) što je 60 posto manje nego godinu ranije. 

Neugodno iznenađenje
Ovako loš kvartalni rezultat što se tiče dobiti Samsung nije zabilježio od 2016. godine. Time je kompanija neugodno iznenadila analitičare koji su očekivali dobit od 6,8 bilijuna wona. Samsung je najavio i kako su prihodi pali 14 posto na 52 bilijuna wona. Koliko su ove brojke točne pokazat će detaljno financijsko izvješće čija se objava očekuje krajem travnja. Sudeći po reakciji burze u Seulu, investitori nisu osobito razočarani.

Cijena dionice u petak je oslabila 0,2 posto dok je indeks KOSPI zaključio u blagom plusu od 0,14 posto. Vjerojatni razlog takvoj reakciji jest što investitori očekuju oporavak prihoda uslijed boljeg okružja za cijene procesora u drugom polugodištu.

"U drugom polugodištu pad cijena procesora će usporiti, a kasnije predstavljanje novih modela iPhonea dobar su znak i za poslovanje sa zaslonima", izjavio je Reutersu Kim Yang-jae, analitičar brokerske kuće KTB. Podsjetimo, Samsung je Appleov dobavljač zaslona za njegov pametni telefon, a isporučuje i procesore za servere kompanija koje se bave "računalstvom u oblaku", poput Amazona.  

Rastući troškovi
Poslovanje s poluvodičima do sada je bio glavni generator prihoda Samsung Electronicsa. Što se tiče poslovanja s mobitelima, premium serija Galaxy bori se kako postati profitabilnija uslijed rastućih troškova razvoja inovacija, konkurencije kineskih proizvođača te nevoljkosti korisnika da kupe novije modele telefona.

U kompaniji se nadaju da će nova linija telefona te 5G model pomoći u povećanju tržišnog udjela u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, navode analitičari za Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close