Dobit Ryanaira smanjena 29 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2019. u 21:59
Dobit ove godine kretat će se između 750 i 950 milijuna eura/REUTERS

Loša godina.

Irski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da mu je godišnja neto dobit smanjena gotovo za trećinu zbog prevelikih kapaciteta u europskom sektoru kratkih putovanja koji je prisilio prijevoznike da snize cijene karata.

U poslovnoj godini do kraja ožujka Ryanairova dobit nakon poreza potonula je 29 posto, na 1,02 milijarde eura.

"Zbog povećanja kapaciteta za kratka putovanja i izostanka uskršnjih blagdana u četvrtom fiskalnom tromjesečju cijene karata pale su šest posto", izjavio je izvršni direktor Michael O'Leary. Niže cijene privukle su putnike, čiji je broj u cijeloj poslovnoj godini porastao za devet posto, na 142 milijuna, ističu u Ryanairu.

Poslovne rezultate irskog prijevoznika pogodili su i prošlogodišnji štrajkovi širom Europe, zbog kojih su morali otkazivati letove i ponuditi više plaće zaposlenima u pregovorima sa sindikatima.

U ponedjeljak su upozorili i da će njihovi izgledi u tekućoj financijskoj godini djelimice ovisiti i o brexitu. Ryanair je posebno izložen britanskim teškoćama s izlaskom iz Europske unije budući da na britanskom tržištu ostvaruju četvrtinu prihoda.

Probleme im zadaje i žestoka konkurencija u sektoru kratkih putovanja u Europi unatoč konsolidaciji koja uključuje i njihovu nedavnu kupnju austrijskog prijevoznika Laude. Procjenjuju da bi im dobit u poslovnoj godini 2019/2020. mogla pasti na 750 do 950 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close