Do sutra u Beogradu šest ruskih MiG-29

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2017. u 21:59
Foto: Reuters

Donacija koja uz nove obuhvaća i modernizaciju 4 stara aviona stoji 180 milijuna eura.

U Beograd su stigla četiri od ukupno šest ruskih borbenih zrakoplova MIG-ova, koliko će ih Vojska Srbije dobiti do kraja tjedna u okviru dogovorenog paketa ruske donacije, koja će Srbiju stajati 180 milijuna eura.

Ugovoreni paket podrazumijeva kompletnu modernizaciju 10 zrakoplova MiG 29 – postojeća četiri Vojske Srbije i šest koje Srbija od Rusije dobija kao donaciju, a još dva rasklopljena MIG-a bit će dopremljena iz Rusije do petka. Ruski portal Sputnjik piše kako će tih 10 zrakopolova “parirati novim zrakoplovima u sustavu zrakoplovstava Mađarske, Rumunjske, ali i Hrvatske, ako dobiju američke polovne F 16”. “To je faktor odvraćanja od prvih susreta u slučaju bilo kakve avanturističke namjere bilo koje susjedne države. Za neki rat protiv NATO-a to nije dovoljno, ali je dovoljno da zadržite ambicije susjednih zemalja, da ne sanjaju bilo kakvu vrstu vojne avanture protiv Srbije“, ocjenjuje za Sputnjik vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Navodi kako će Srbija u okviru tih 180 milijuna eura dobiti rezervne motore, rakete dugog dometa zrak-zrak, koje Vojska Srbije nikad nije imala, te rakete zrak-zemlja s laserskim navođenjem.

“To je zaista radikalna modernizacija lovačke avijacije Srbije”, misli Lazanski.

Komentirajte prvi

New Report

Close