Do srijede odluka o novom slovenskom sucu u arbitraži

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2015. u 09:09
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Krajem prošlog tjedna Slovenija je izmijenila pravila o izboru svog arbitražnog suca pa se o tome neće glasovati u parlamentu nego će odluku uredbom donijeti i objaviti vlada.

Slovenske parlamentarne stranke nastavljaju u ponedjeljak konzultacije o imenovanju novog slovenskog nacionalnog suca u arbitražni sud za granični spor s Hrvatskom, nakon što je ostavku zbog prošlotjednog skandala nastalog objavljivanjem razgovora s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova dao prijašnji sudac Jernej Sekolec, te se očekuje da bi odluka o tome mogla biti donesena najkasnije do srijede.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez izjavio je da očekuje kako će dogovor o tome biti postignut već danas, te da bi slovenska vlada konačnu odluku o imenu novog suca mogla donijeti već u utorak, a svakako prije nego što Hrvatski sabor, kako je najavljeno, donese svoje odluke o budućim hrvatskim potezima vezanim na arbitražu, na sjednici koja započinje u srijedu.

Među imenima koja se spominju za novog slovenskog suca u arbitraži najviše se govori o bivšem diplomatu i nekadašnjem uustavnom sucu Ernestu Petriču, te pravniku Gorazdu Bohteu, a Brglez je rekao da se o tome nastoji postići potpuni konsenzus stranaka te da pri izboru neće biti važno tko je od njih bliži oporbenim ili vladajućim strankama.

Krajem prošlog tjedna Slovenija je izmijenila pravila o izboru svog arbitražnog suca pa se o tome neće glasovati u parlamentu nego će odluku uredbom donijeti i objaviti vlada.

Pravosudno-diplomatski skandal, koji u Sloveniji nazivaju "obavještajnom" ili "špijunskom" aferom, homogenizirala je slovensku politiku koja je zadnjih dana jednoglasno izjavljivala da za Sloveniju hrvatsko otkazivanje arbitraže ne dolazi u obzir te da hrvatska politika pokušava dezavuirati arbitražni sporazum kako je to napravila s takozvanim parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan prije desetak godina jer je on Sloveniji predviđao dodjelu većine Savudrijske vale i koridor za izlaz na otvoreno more.

O homogenizaciji političke scene govori i činjenica da je za održavanje arbitražnog sporazuma iz 2009. godine sada i bivši premijer Janez Janša, koji je agitirao protiv arbitraže pa je odluka u Sloveniji o njemu morala biti donesena na referendumu koji je "prošao" tijesnom većinom. U istoj je situaciji sada i premijer Miro Cerar koji je 2009. godine, tada u ulozi istaknutog pravnika i savjetnika parlamentarne službe za pravne poslove, savjetovao da se arbitražni sporazum odbije jer je, po njegovoj tadašnjoj ocjeni, bio pravno dubiozan i mogao ugroziti slovenske nacionalne interese.

Komentirajte prvi

New Report

Close