Do ljeta višak plina na svjetskom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2020. u 21:59
Stručnjaci smatraju da će utjecaj koronavirusa na potražnju vjerojatno biti negati-van/REUTERS

Cijene ukapljenog prirodnog plina (LNG) trenutno su rekordno niske.

Višak ponude ukapljenog prirodnog plina (LNG) na globalnom tržištu mogao bi potrajati do sredine godine, nakon čega će se smanjiti zato što će porasti potražnja iz jugoistočne Azije i Indije, procjenjuje direktor australske podružnice naftne i plinske kompanije Inpex, Hitoshi Okawa.

Cijene LNG-a trenutno su rekordno niske zbog manje potražnje iz Azije, prouzrokovane neuobičajeno toplom zimom i oslabljenim gospodarstvom zbog trgovinskog rata s SAD-om.

Prema podacima CNBC-a, cijena prirodnog plina u srijedu se kretala oko 1,84 dolara, a tijekom ove godine pala je za 14,4 posto. "Moglo bi se reći da je tržište ovog trenutka prekomjerno opskrbljeno.

Takva se situacija nastavlja i mogla bi potrajati do sredine ove godine. No, gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji, osobito u Kini, Indiji i jugoistočnoj Aziji, i dalje rastu, što znači da će stvarati novu potražnju za energijom", kaže Okawa.

Postoje i zabrinutosti oko utjecaja epidemije koronavirusa na potražnju kineske industrije, koja ima udjel između  60 do 70 posto ukupne potrošnje LNG-a u Kini. Komentirajući potencijalni utjecaj koronavirusa, Okawa ocjenjuje da će on vjerojatno biti negativan, ali da ga je teško kvantitativno odrediti.

Do 2040. kompanija kojoj je na čelu želi povećati istraživanje i proizvodnju plina i aktivnosti obrade, skladištenja i transporta i prodaje tog energenta u jugoistočnoj Aziji. Planira generirati 10 posto prihoda od proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close