Do kraja ožujka prodaja 77% državnog udjela u Lasti

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2019. u 22:00
Ima zainteresiranih za preuzimanje najstarijeg srpskog autobusnog prijevoznika/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Lasta posljednjih godina posluje pozitivno, za godinu dana obnovila je svoj vozni park s više od 100 vozila.

Država planira do kraja ožujka objaviti prodaju 77% udjela u najstarijoj prijevozničkoj tvrtki u Srbiji – Lasti, rekao je za Tanjug Toni Gajić, glavni direktor te kompnanije.

Upravo traje izbor konzultantske kuće koja bi trebala do sredine veljače procijeniti imovinu kompanije koja sada ima blizu 2000 zaposlenih. Budući kupac morat će se obvezati da će uložiti u vozni park kompanije i da će zadržati jednaki broj zaposlenih. Iako je i prošle godine planirana prodaja Laste, čelni ljudi kompanije su zatražili da se porezni dugovi od oko 700 milijuna dinara pretvore u dionice kompanije.

"To je dug koji je nastao 2004. i 2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog mjeseca smo plaćali 13 milijuna dinara. I onda se postavilo pitanje hoće li doći trenutak kada više nećemo moći servisirati dug, hoćemo li založiti autobuse kod Porezne uprave ili ćemo otići u stečaj", rekao je Toni Gajić.

Uteg koji je kompanija nosila bio je težak 550 milijuna dinara, a ostatak do 700 milijuna činila su druga potraživanja, kao i ona prema tvrtki kćeri Lastri. Gajić objašnjava da je zamjena dugova za dionice trajala prilično dugo, te da je završena u studenome prošle godine.

Na taj način se, dodaje Gajić, povećan je udjele države u vlasništva kompanije na 77%. Vlasničke udjele u Lasti imaju – Republika Srbija, Akcionarski fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih uprava, Fond PIO i RFZO, a 23% dionica je u rukama malih dioničara. Na pitanje hoće li će nakon prodaje objekti i uprava Laste ostati na istoj adresi u Beogradu, Gajić odgovara potvrdno, dodajući da prema njegovim informacijama ima zainteresiranih za kupovinu kompanije, jer Lasta poslednjih godina posluje pozitivno. 

Kompanija Lasta je za godinu dana obnovila svoj vozni park s više od 100 vozila, rekao je krajem prošle godine za portal eKapija Miodrag Skendžić, rukovoditelj marketinga, informacijskih tehnologija i komercijalne službe u Lasti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close