Do 2050. obnovljivi izvori isplativiji od fosilnih goriva

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2015. u 22:00
Greenpeceov najnoviji izvještaj itekako treba razmotriti, barem kao zanimljivo polazište za diskusiju i razmišljanje

Greenpeaceova predviđanja dobra su podloga i za UN-ovu klimatsku konferenciju u prosincu u Parizu, piše internetski portal energetika-net.com.

Greenpeace je prošli tjedan objavio novi energetski izvještaj Energy (R)evolution, u kojem navodi zanimljive ekonomske projekcije prema kojima je energetska tranzicija prema 100% obnovljivoj proizvodnji energije do 2050. moguća, ostvariva i isplativija nego nastavak upotrebe fosilnih goriva, piše internetski portal energetika-net.com.

I ne samo to, Greenpeaceovi energetski analitičari izračunali su da bi potrebne investicije za taj cilj bile u cijelosti pokrivene iz budućih ušteda na trošku goriva. Za ostvarenje tog progresivnog cilja čovječanstvu bi trebalo oko trilijun američkih dolara investicija godišnje, dok bi se na gorivu uštedjelo 1,07 trilijuna dolara u istom razdoblju. Izvještaj navodi da bi energetska tranzicija u elektroenergetskom sektoru, transportu i toplinarstvu kreirala 20 milijuna radnih mjesta u idućih 15 godina, te da bi, za razliku od ugljena, osigurala pristup energiji trećini globalnog stanovništva koja ga danas nema. Greenpeace se u svojim scenarijima oslanja na pametnu upotrebu energije i energetsku učinkovitost, a u proizvodnji za njih u obzir dolaze samo obnovljivi izvori energije (OIE), ne i nuklearke.

Prema njihovim scenarijima potražnja za energijom će rasti, a treba rasti i proizvodnja električne energije ali ukupan trošak proizvodnje bi, uz masovnost primjene i dijelom besplatno gorivo, trebao bi biti manji. Autori zaključuju da je proizvodnja energije iz OIE, poglavito vjetra i Sunca troškovno kompetitivna proizvodnji iz ugljena, te će u narednoj dekadi u smislu broja zaposlenih i generirane energije preuzeti primat nad industrijom ugljena. Naravno, da bi se taj superambiciozan cilj ostvario s akcijom bi trebalo početi odmah.  Konvencionalni stručnjaci na zapadu respektiraju njihove proračune jer su im se prognoze u energetskom sektoru pokazale vrlo relevantne, piše internetski portal energetika-net.com.

Primjerice, upravo su projekcije Greenpeacea o globalnom tempu razvoja obnovljivaca pokazale točnije od onih koje su davali Međunarodna agencija za energiju (IEA), velike banke, pa čak i interesna udruženja proizvođača iz obnovljivih izvora. Godine 2010. u istoimenom izvještaju zeleni su za pet godina unaprijed najbolje procijenili globalni razvoj vjetroenergije. Zato Greenpeceov najnoviji izvještaj itekako treba razmotriti, bar kao zanimljivo polazište za diskusiju i razmišljanje, navodi internetski portal energetika-net.com.

Prošla godina bila je najtoplija otkada postoje mjerenja, s tendencijom da 2016. i 2017. budu još toplije. Ekstremne vremenske prilike postaju pravilo pa su politika, ekonomija i energetski sektor prisiljeni na prilagodbe politika i ponašanja, a energetski sektor bit će jedan od ključnih za kontrolu emisija. Greenpeaceova predviđanja dobra su podloga i za UN-ovu klimatsku konferenciju u prosincu u Parizu. Na njoj bi trebao biti postignut dogovor gotovo 200 zemalja svijeta kako bi se porast globalne temperature zadržao unutar donekle prihvatljivog povećanja od 2 Celzija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close