Dizelaši iz EU završe u JI Europi

Stari dizelaši imaju visoke emisije štetnih tvari/Duško Jaramaz/PIXSELL Stari dizelaši imaju visoke emisije štetnih tvari/Duško Jaramaz/PIXSELL

Samo Bugarska je lani uvezla 35.000 vozila na dizel gorivo.

Nakon što su mnogi zapadni Europljani odlučili napustiti dizel, deseci tisuća rabljenih vozila završavaju u jugoistočnoj Europi, prenosi portal Indikator.ba. 

Samo 2017. godine Bugarska je uvezla više od 100.000 rabljenih automobila, uključujući 35.000 dizelaša, priopćilo je europsko udruženje Transport & Environment u ponedjeljak u Bruxellesu.

Pri tome, svaki drugi automobil na dizelsko gorivo stariji je od deset godina.  U slučaju dizelskih automobila koji su prošle godine uvezeni u Bugarsku, emisije opasnih dušikovih oksida u prosjeku su dvanaest puta veće od dopuštenih u EU za nove automobile.

Također, u starim automobilima nema standardnog filtera čestica, objašnjava europsko udruženje. Dizel je izgubio ugled otkrićem manipuliracija ispušnim emisijama i strahovima od zabrane vožnje u Njemačkoj i drugim zemljama. 

Udruženje Transport & Environment razmatralo je izvoz u Bugarsku, jer ta zemlja trenutno vodi Predsjedništvo EU i domaćin je neformalnog sastanka ministara zaštite okoliša. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!