'Dizel afera' stajat će 700 milijuna dolara

Problem sa softverom/REUTERS Problem sa softverom/REUTERS

Za nagodbu s vlasnicima 104.000 vozila Fiat Chrysler će utrošiti 280 milijuna dolara.

Fiat Chrysler Automobiles platit će više od 700 milijuna dolara kako bi riješio tužbe američkog ministarstva pravosuđa i vlasnika dizel vozila zbog tvrdnji da je koristio nelegalni softver koji je prikrivao stvarne razine štetnih emisija njegovih 104.000 dizelskih vozila.

Fiat Chrylsler od tog će iznosa 311 milijuna dolara platiti američkim i kalifornijskim regulatorima, oko 75 milijuna dolara državama koje istražuju više razine emisija, kao i dodatna sredstva za nadoknadu viška emisija iz starijih dizelskih automobila.

Također će platiti 280 milijuna dolara za nagodbu s vlasnicima vozila, rekli su izvori za Reuters. Fiat Chrysler je zanijekao bilo kakvu zloporabu, priopćivši ranije da nikad nije bilo pokušaja stvaranja softvera kojim bi se kršila pravila o emisijama.

Očekuje se da će Robert Bosch, njemački dobavljač auto-dijelova koji je izradio neke dijelove dizelskog motora Fiat Chryslera, podmiriti troškove tužbe američkim vlasnicima u visini od 30 milijuna dolara.

Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je Fiat Chrysler u svibnju 2017. godine zbog ilegalnog korištenja softvera kojim se prikrivaju više emisije štetnih plinova u 104.000 američka dizelska vozila, modela iz razdoblja od 2014. do 2016.

Chrysler je u srpnju 2017. od američkih regulatora dobio odobrenje za prodaju dizelskih vozila s ažuriranim softverom. Vlasnici vozila trebali bi dobiti prosječno 2800 dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve