Dizajner Ferrarija na meti Indijaca

Autor: Tomislav Pili , 20. travanj 2015. u 22:00
Pininfarina već godinama surađuje s Ferrarijem/FOTOLIA

Proizvođač vozila Mahindra priprema preuzimanje Pininfarine.

Ikonu talijanskog automobilskog dizajna, tvrtku Pininfarina, želi kupiti indijski proizvođač vozila Mahindra & Mahindra čime bi se nastavio trend azijskog preuzimanja vodećih talijanskih tvrtki.

Prema navodima upućenih izvora Reutersa, indijska tvrtka namjerava objaviti službenu ponudu za preuzimanje uoči skupštine dioničara Pininfarine zakazane za 29. travnja. Interes Mahindre za talijansku dizajnersku tvrtku nije potpuna novost jer je Pininfarina – tržišne vrijednosti 162 milijuna eura i s bremenom duga od 45 milijuna eura – prije mjesec dana potvrdila da je Mahindra izrazila zanimanje. Mahindra je pak u ponedjeljak objavila kako još nema nikakvih materijalnih činjenica.

Ako do zaključenja posla dođe, nakon kineskog preuzimanja gumarskog diva Pirellija to će biti drugo veliko azijsko preuzimanje talijanske tvrtke. Pininfarina je osnovana 1930. godine i potpisuje dizajn nekih od najlegendarnijih modela Ferrarija, Alfa Romea, Lancije i Maseratija, ali i drugih netalijanskih proizvođača, poput Peugeota, Volva i Forda. Osim dizajnom automobila, tvrtka se bavi i dizajnom interijera, namještaja i elektronike, a lanjsku je godine zaključila s gubitkom od 1,3 milijuna eura. Mahindra je poznata da kupuje tvrtke u problemima, poput korejskog proizvođača automobila SsangYonga. Prošle godine Mahindra je kupila i Peugeotov program skutera.

Komentirajte prvi

New Report

Close