Dive se i kritiziraju, ali svi priznaju da je bila velika

Autor: Poslovni dnevnik , 10. travanj 2013. u 19:10
Margaret Thatcher/EPA

Jedni bivšu premijerku glorificiraju, drugi dokazuju zašto nije zaslužila državni ukop.

Željezna lady je imala principe i držala ih se. I kakvi su to samo principi bili. Osobna sloboda. Oslanjanje na vlastite snage. Jaka obrana. Niski porezi. Ne sindikalnoj tiraniji. Ne državi kao dadilji. Ne miješanju EU.  
The Sun

M. Thatcher je u najboljim danima ponudila "one-women" lekciju iz liderstva. No, Britanci su  – kao često dosad – pokazali tvrdoglav, čak zadivljujući otpor prema tome da ih se vodi. 
The Independent

I uglavnom je bila u pravu. (…) Imala je pravo reći 'ne' euru, pravo obuzdati sindikate i opet je imala pravo (da su je samo drugi poslušali!) upozoriti protiv prokletstva socijalne skrbi i ovisnosti o državi.
The Daily Mail

Prvo i najvažnije, baronesa Thatcher je bila vodeći britanski prvak ekonomske i individualne slobode. Propovijedala je o vrijednostima države koja ljudima daje slobodu da naprave vlastite izbore i dokažu svoju odgovornost.   
The Telegraph

Bila je iznimno dosljedan vođa, u mnogo čemu velika žena. Ne bi trebalo plesati na njenom grobu, ali ispravno je da nema ni državnog pogreba. U njezinoj je ostavštini javna podjela, privatna sebičnost i kult pohlepe, što je sve zajedno više okovalo ljudski duh nego ga je ikad oslobodilo.    
The Guardian

Komentirajte prvi

New Report

Close