Direktorica Huaweija adut je Amerike u pregovorima

Autor: Tomislav Pili , 13. prosinac 2018. u 15:15
Meng Wanzhou uhićena je prije deset dana u Vancouveru / REUTERS

Meng Wanzhou puštena uz jamčevinu od 10 milijuna dolara.

Financijska direktorica Huaweija puštena je u utorak iz pritvora u Kanadi uz jamčevinu nakon što je njezino uhićenje izazvalo diplomatski inident s Kinom. Kako prenosi Reuters, sud u Vancouveru kojim je predsjedao William Ehrcke odlučio je da Meng Wanzhou – koja je i kći osnivača Huaweija – 10 dana nakon uhićenja u zračnoj luci tog kanadskog grada bude puštena uz jamčevinu od 10 milijuna kanadskih dolara (7,5 milijuna američkih dolara).

Gromoglasan pljesak

Kako navode agencije, po objavi odluke sudnicom se prolomio gromoglasan pljesak, a Meng je zaplakala i zagrlila svoje odvjetnike. Uvjeti puštanja na slobodu propisuju da 46-godišnja šefica financija kineskog tehnološkog diva mora nositi narukvicu za nadzor kretanja te se mora nalaziti u kući u Vancouveru od 23 sata do 6 sati ujutro. Međutim, time nisu nestali njezini problemi s američkim pravosuđem. Podsjetimo, Meng Wanzhou je uhićena na američki nalog zbog navodnog Huaweijevog kršenja američkih sankcija prema Iranu. I dalje joj prijeti izručenje u SAD, a ako kanadski sud to dopusti, pred američkim sudom zbog urote i prijevare financijskih institucija prijeti joj zatvorska kazna do 30 godina.

Meng će odmah uplatiti sedam milijuna dolara jamčevine, a za preostalih tri milijuna jamči pet jamaca. Kako se i očekivalo, Kina je već pokrenula odmazdu zbog njezina uhićenja.

Nije slučajnost

Kanadska je vlada objavila kako je u Pekingu pritvoren jedan njezin državljanin, a mediji su doznali da se radi o bivšem diplomatu Michaelu Kovrigu. Iako vlada u Ottawi tvrdi kako Kovrigovo uhićenje nema izravne veze sa slučajem Meng Wanzhou, bivši kanadski veleposlanik u Pekingu Guy Saint-Jacques smatra kako se ne radi o slučajnosti. “U Kini nema slučajnosti. Ako vam oni žele poslati poruku, dobit ćete ju”, kazao je Saint-Jacques za tamošnju javnu televiziju CBC.

Kanada stoga namjerava slijediti potez američkog State Departmenta koji je upozorio američke građane koji putuju u Kinu. Ipak, blaži stav Washingtona najavio je predsjednik Donald Trump koji je za Reuters kazao kako je spreman intervenirati u slučaju Meng Wanzhou ako bi to pomoglo u sklapanju trgovinskog sporazuma s Kinom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close