Dionice Fintel Energije po 4 eura

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. travanj 2018. u 10:37
IPO Fintel Energije održat će se krajem svibnja ili u lipnju/FOTOLIA

“Pojedinačna dionica stajat će oko četiri eura i želimo uključiti što veći broj ljudi. Fintel energija će izdati od pet do šest milijuna dionica i time prikupiti 20 do 25 milijuna eura koje ćemo ponovo investirati ovdje.”

Nakon gotovo godinu dana priprema Fintel Energija, tvrtka kćer talijanske kompanije Fintel Energia Group  krajem svibnja ili početkom lipnja svoje će dionice putem inicijalne javne ponude (IPO) izlistati na Beogradskoj berzi., za N1 je potvrdio Tiziano Giovannetti, glavni direktor Fintel Energije. 

Afirmacija tržišta kapitala
"Pojedinačna dionica stajat će oko četiri eura i želimo uključiti što veći broj ljudi. Fintel energija će izdati od pet do šest milijuna dionica i time prikupiti 20 do 25 milijuna eura koje ćemo ponovo investirati ovdje u Srbiji", kazao je Giovannetti čija je tvrtka prvi IPO imala na talijanskoj burzi prije 8 godina. Izlazak na Beogradsku burzu, pak, od početka privlači pažnju javnosti jer je riječ o prvom srpskom IPO-u u posljednjih 80 godina, a od prikupljenog novca planira se izgradnja još sedam vjetroparkova u Srbiji.

 

80 godina

nije održana niti jedna inicijalna javna ponuda u Srbiji

Fintel Energia inače s poznatim srpskim poduzetnikom Miodragom Kostićem i MK Groupom ima zajedničku tvrtku MK Fintel Wind.  Njihov izlazak na burzu direktor sektora poslovnih operacija Beogradske burze Miroljub Ristić smatra izgradnjom puta inicijalne javne ponude u Srbiji, nakon čega se očekuje da će i domaći investitori i druge kompanije osvijestiti što tržište kapitala nudi.

"To je potencijal za povećanje kapitala i raspoloživih sredstava, kako za kompanije tako i investitore. Kada se u jednoj ekonomiji nešto što je uobičajeno svugdje u svijetu dogodi prvi put smatramo da je značaj samog događaja nemjerljiv, a reakcije ne mogu biti uobičajene. Sigurno je da će izlazak novih vrijednosnih papira na Beogradsku burzu pridonijeti vidljivosti srpskog tržišta kapitala u regionalnim, a nadamo se i globalnim financijskim krugovima.

 

6 milijuna

dionica Fintel Energije bit će ponuđeno ulagačima

Ipak, činjenica je da će jedna srpska kompanija prvi put u praksi provesti ono što studenti ekonomije uče na uvodnim predavanjima, a to je da postoje izvori financiranja osim do sada korištenih pretežno kreditnih izvora, što će pridonijeti afirmaciji tržišta kapitala i njegovom pozicioniranju u srpskom gospodarstvu", komentirao je Ristić za Poslovni dnevnik. 

Promocija Beogradske burze
Kazao je i kako je do sada više puta dokazano da zemlje s nedovoljno razvijenim tržištem kapitala plaćaju visoku cijenu izraženu višegodišnjim ispodprosječnim stopama rasta nacionalne ekonomije. Beogradska je burza, podsjetimo, uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nedavno započela projekt Serbia IPO Go kojim planiraju promovirati IPO-e privatnih kompanija.

Komentari (2)
Pogledajte sve

dobra je cijena

gdje su tu vjetroelektrane dalekovoda koja jetu cjena

New Report

Close