Dioničari Ulcinjske rivijere tuže Vladu CG zbog Karisme

Autor: Poslovni dnevnik , 21. studeni 2017. u 22:00
Panorama Ulcinja/Fotolia

Mali dioničari traže da se poništi ugovor s Karismom o zakupu hotela Olimpik i Belvi ili će zatražiti isplatu.

Iako se proteklih dana očekivao mogući dogovor malih dioničara HTP Ulcinjske rivijere s predstavnicima crnogorske Vlade, ipak je počelo suđenje povodom njihove tužbe za poništenje odluke o davanju u dugoročni zakup hotela Belvi i Olimpik kompaniji Karisma.

Mali dioničari traže da se tužbe vezane za isplatu nesuglasnih dioničara za isplatu zamrznu do rješenje spora, što je odvjetnica Ulcinjske rivijere prihvatila. Ako sud poništi spornu skupštinsku odluku, zahtjevi za isplatu akcija će postati nevažeći. Tada bi i cjelokupan postupak davanja u zakup trebao biti poništen, a hoteli koji su ugovorom Vlade i Karisme dani u zakup bili bi  vraćeni Ulcinjskoj rivijeri. Vlada i ulcinjska kompanija su 25. rujna potpisali Ugovor o dugoročnom zakupu dijela imovine sa konzorcijem kompanija Karisma.

 

17 posto

dionica drže mali dioničari HTP Ulcinjska rivijera

Mali dioničari traže poništenje odluke kojom se pravo odlučivanja oko uvjeta tendera izmjestilo izvan okvira društva na Vladu, tvrdeći da je to u suprotnosti sa Statutom društva, Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o privatizaciji. U tužbi navode da se odlukama, koje su samo formalno donijeli nadležni organi društva (Odbor direktora i Skupština) faktički umanjuje imovina društva, koja se vodi u knjigovodstvu kao aktiva i čini dio akcijskog kapitala društva. 

Kao takve, tvrde manjinski dioničari, one su štetne za društvo i njima su oštećeni svi vlasnici dioničara, ne samo manjinski nego i većinski, kao što su državni  Fond PIO i Fond za restituciju. U nedavno održanoj TV emisiji, ministar turizma Pavle Radulović i predstavnik 17 posto vlasnika dionica Tripko Krgović priopćili su da su počeli komunicirati. Izrazili  su uvjerenje da se sudski procesi neće sprovesti do kraja, već da će doći do prihvatljivog rješenja za obije strane.

Radulović je tom prilikom istakao da su manjinski dioničari za Vladu investitori ravnopravni sa svim drugim te da očekuje partnersrtvo u budućim privatizacijama. Povodom početka suđenja, Krgović je Vijestima izjavio da su se jasno legitimirali kao konstruktivna strana, ali to ne znači da se započeti procesi, tužbe vezane za isplatu nesuglasnih dioničara, automatski zaustavljaju. 

Hrvatski poučak

'Propast operacija Karisme'
Tripko Krgović je ocijenio da "Vlada  napokon uviđa da je sukob s malim dioničarima apsurd. Valjda mi, koji smo toliko učinili za tržište kapitala i doveli minimalno 100 milijuna eura stranih  investicija, zaslužujemo neki respekt od države, a ne nasilje. U svakom slučaju bi morali biti više uvaženi nego posrnula Karisma, čije operacije u Hrvatskoj po pisanju hrvatskih medija propadaju", zaključio je Krgović.

Komentirajte prvi

New Report

Close