Dioničari se pobunili protiv šefa JP Morgana

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2013. u 11:52
Jamie Dimon, i predsjednik uprave i nadzornog odbora JP Morgana ( EPA/JIM LO SCALZO)

Grupa dioničara traži nezavisnog predsjednika nadzornog odbora koji će u budućnosti pomoći u efikasnijem sprečavanju ulagačkog fijaska

Jamie Dimon, predsjednik uprave i nadzornog odbora JP Morgana, suočava se s pobunom dioničara koji se spremaju glasovati protiv njegova obnašanja obje dužnosti. Traže nezavisnog predsjednika NO koji će u budućnosti pomoći u efikasnijem sprečavanju ulagačkog fijaska, piše BBC. 

Povod pobuni je afera koja je u svijetu poznata kao “London Whale” (Londonski kit), rizičnom trgovanju koji je banku koštao 6,2 milijardi dolara. Riječ je o riskantnim ulaganjima njihove londonske podružnice koje je Dimon prvotno demantirao, a onda nakon mjesec dana priznao gubitke. Iako rezultati glasovanja dioničara neće biti obvezujući, mnogi analitičari smatraju da će Dimon dati ostavku barem na jednu poziciju ako većina glasova bude protiv njega.  

Glass Lewis i Institutional Shareholder Services, konzultantske kuće koje savjete daju najvećim dioničarima, smatraju da je obje dužnosti koje Dimon obnaša potrebno razdvojiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close