Dioničari čekaju ‘zlatni dodir’ novog šefa

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2018. u 08:03
7 posto skočila je cijena dionica po objavi smjene na vrhu/Reuters

Larry Culp u poslovnim je krugovima poznat po vođenju tvrtke Danaher čiju je vrijednost u 14 godina učetverostručio.

Ako je suditi po skoku burzovne cijene, dioničari General Electrica (GE) očekuju da će novi kormilar tog industrijskog konglomerata učiniti isto "čudo" kao i u prethodnoj kompaniji koju je vodio.

Nakon što je John Flannery iznenada u ponedjeljak dao ostavku, kompanija je objavila ime novog izvršnog direktora. Radi se o Lawrenceu Larryju Culpu, 55-godišnjaku koji je u GE-ov upravni odbor ušao u veljači ove godine.

Nezadovoljni odbor
Time je završila Flanneryjeva kratka epizoda vođenja nekadašnjeg simbola privredne moći Amerike. Podsjetimo, John Flannery preuzeo je dužnost izvršnog direktora 1. kolovoza prošle godine zamijenivši Jeffa Immelta koji je kompaniju vodio od 2001. godine. Flannery – veteran GE-a s 30-godišnjim stažem – predstavio je ubrzo plan "pospremanja" koji je kompaniju trebao pretvoriti u manju i fleksibilniju. No, što je tržište mislilo o njemu i njegovu planu ponajbolje govori činjenica da se cijena dionica prepolovila otkako je Flannery postao šef.

 

100 mlrd.

dolara vrijedi GE, tek petinu u odnosu na vrhunac

S trenutnom tržišnom kapitalizacijom od 100 milijardi dolara GE vrijedi tek petinu iznosa na vrhuncu svoje moći. Osim što je upravni odbor biio nezadovoljan presporim tempom restrukturiranja, dio analitičara smatra da su Flanneryju "presudili" rezultati GE Powera, segmenta zaduženog za energetiku.

Analitičari smatraju da je GE Power i prošlog tromjesečja "promašio" financijske ciljeve što bi već bio treći uzastopni kvartal. Podsjetimo, padajuća dobit GE Powera prošle je godine prisilila konglomerat na smanjivanje očekivanja dobiti i rezanje dividende, drugi put od Velike depresije krajem 20-ih godina prošlog stoljeća. GE je odbio komentirati ove špekulacije, a potvrdu nagađanja o rezultatima dobit ćemo 25. listopada kada se objavi tromjesečno izvješće.

Kakogod, Flannery je prošlost, a dolazak Larryja Culpa obilježen je skokom cijene dionice za sedam posto na 12,09 dolara. Culp je u prvoj izjavi kao izvršni direktor naznačio da će se agresivno pozabaviti problemima s kojima se kompanija suočava. "Pred nama je mnoštvo posla kako bi otključali vrijednost GE-a", izjavio je Culp. Prema navodima Reutersovih izvora, plan restrukturiranja neće se mijenjati. Njegova realizacija uključuje izdvajanje poslovanja s medicinskim uređajima te smanjivanje udjela u Baker Hughesu, tvrtki za usluge u naftnoj industriji.

"Mršaviji" 126-godišnji konglomerat ubuduće bi se bavio opremom za elektrane, zatim mlaznim motorima te obnovljivim izvorima energije. Jim Corridore, analitičar tvrtke CFRA u bilješci klijentima naveo je kako problemi GE-a nisu stvoreni u vrijeme Flanneryjeva mandata. "Čini se da je tržište pozdravilo promjenu u vodstvu, ali novi izvršni direktor suočit će se s mnoštvom istih problema", smatra Corridore. Promjena izvršnog direktora neće riješiti kratkoročne probleme, ocjenjuje Scott Davis, analitičar njujorškog Melius Researcha, ali će Culp, kao "novajlija" u kompaniji biti u mogućnosti provesti teške odluke. 

 

7 posto

skočila je cijena dionica po objavi smjene na vrhu

Priznanje s Harvarda
Davis smatra kako je u trenutnu cijenu dionice već ugrađeno očekivanje da GE Power i dalje neće dati svoj doprinos poboljšanju financijskih rezultata.  Analitičari i investitori simpatije prema Culpu crpe iz njegova rezultata u kompaniji Danaher. Radi se o proizvođaču industrijskih komponenti gdje je Larry Culp postao izvršni direktor 2000. godine i vodio je tvrtku do 2014. godine.

Kada je zasjeo u šefovsku fotelju, Danaher je vrijedio 9,7 milijardi dolara. Za mandata Culp je učetverostručio vrijednost Danahera na 50 milijardi dolara pretvorivši ga u jedan od najvećih svjetskih istraživačkih i tehnoloških konglomerata. Zanimljivo je da su Danaherovi prihodi neprekidno rasli tijekom Culpova mandata, a jedini prekid zabilježen je 2009. godine, na vrhuncu financijske i ekonomske krize u SAD-u.

U američkim poslovnim krugovima postao je poznat po odličnom "nosu" za akvizicije. Priznanje njegovu radu dao je 2014. Harvard Business Review uvrstivši ga među najboljih 50 svjetskih direktora. K tome, Culp je i predavač na poslovnoj školi sveučilišta Harvard. Na novog šefa, ali i njegova prethodnika osvrnuo se i Jack Welch, legendarni šef GE-a od 1981. do 2001. godine.

U njegovu mandatu vrijednost kompanije povećala se za 4000 posto.  "Kada je John Flannery postao izvršni direktor u kolovozu 2017., zatekao je kompaniju u vrlo teškoj financijskoj poziciji i zahvalan sam na njegovim naporima da zacrta novi smjer GE-a. Larry Culp imao je sjajan rezultat u Danaheru gdje je u 14 godina  transformirao kompaniju prema održivom uspjehu. Njemu, ali i svim zaposlenicima posvećenima GE-u, želim sve najbolje", izjavio je Welch za CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close