Dio zelenih tvrtki nestat će kao Enron

Autor: Tomislav Pili , 21. veljača 2018. u 21:59
Ignacio Galán, izvršni direktor Iberdrole/REUTERS

U obnovljive izvore ušli su mnogi koji ne razumiju taj sektor i ranjivi su na povećanje kamatnih stopa.

Potaknuti jeftinim kreditima i visokim povratima na investicije, u obnovljive izvore energije ušli su mnogi koji ne razumiju taj sektor, poput investicijskih fondova, istaknuo je u srijedu za Financial Times Ignacio Galán, izvršni direktor španjolske Iberdrole, najvećeg svjetskog proizvođača struje iz energije vjetra.

Međutim, završetkom razdoblja jeftinog novca mnogima prijeti nestanak poput Enronova kolapsa, dodao je Galán. Kako je kazao, mnoštvo pridošlica u sektor ima vrlo malo iskustva, a smatrali su da su obnovljivi izvori financijski "El Dorado". "S promjenom kamatnih stopa bit će čišćenja u sektoru. Mislim da ono što se dogodilo Enronu može se dogoditi opet. Enron je također bio visoko zadužen. I nestao je", kaže šef Iberdrole koja je u srijedu objavila 3,6 posto višu dobit za prošlu godinu od 2,8 milijardi eura te 32 milijarde eura investicija u idućih pet godina.

Galánovo upozorenje u skladu je s viđenjem da bi povećanje kamatnih stopa dobar dio zaduženih kompanija u svijetu moglo "uhvatiti na krivoj nozi". Krajem prošle godine analitičar američke banke JPMorgan Chase Marko Kolanović naveo je kako poskupljenje novca nakon niza godina može prouzročiti "veliku krizu likvidnosti" diljem svijeta koja može prerasti i u novu financijsku krizu. Zabrinutost u vezi ovog sektora pojavila se usred njegove ekspanzije.

No, cijena "zelene struje" sve je jeftinija. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), prosječna cijena struje iz vjetrolektrana na kopnu prepolovio se od 2012. godine, sa 80 dolara za megavatsat (MWh) na 40 dolara. Cijena struje iz fotonaponskih solarnih panela još je više potonula, sa 180 dolara za MWh na približno 50  dolara.   

Komentirajte prvi

New Report

Close