Diktatura Lukašenka guši bjelorusku IT industriju koja izvozi milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 19. prosinac 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Vladini poticaji rezultirali udjelom informatičke industrije u BDP-u od 5,5 posto.

Zahvaljujući državnim poticajima i olakšicama, bjeloruska IT industrija dosegla je udjel u gospodarstvu iznad pet posto, ali daljnji rast ograničava nedostatak investitora. Kako piše Financial Times, simbol tehnološkog uspona Bjelorusije postala je aplikacija Flo za praćenje menstrualnih ciklusa. Pokretana umjetnom inteligencijom, Flo je danas dostupna na 20 jezika, ima 30 milijuna mjesečnih korisnika, a vrijedi oko 200 milijuna dolara.

Aplikaciju je razvila tvrtka Flo Health, osnovana 2015. u Minsku čiji stručnjaci surađuju s Ujedinjenim narodima na povećanju svijesti o reproduktivnom zdravlju. Eksplozivni uspjeh Floa karakterističan je za mnoštvo informatičkih proizvoda razvijenih u Bjelorusiji, državi od 9,5 milijuna stanovnika koja je u svjetskoj javnosti poznatija po autokratskoj vladavini Aleksandra Lukašenka. Među aplikacijama koje su razvili bjeloruski programeri globalno je najpoznatiji Viber, a valja spomenuti i aplikaciju za uređivanje fotografija AI Matter koju koriste Facebook i Google.

Informatički sektor prošle je godine imao udjel od 5,5 posto u BDP-u i mogao bi za četiri godine dosegnuti 10 posto udjela, kazao je za FT ministar gospodarstva Dmitrij Krutoj. No, uspona bjeloruske softverske industrije ne bi bilo bez obilne državne pomoći. Dobar dio zasluga ima Visokotehnološki park (HTP), osnovan u glavnom gradu 2005. godine. Cilj njegova osnivanja bio je ponuditi IT tvrtkama porezne olakšice i zaustaviti egzodus stručnjaka na Zapad. “Danas, 14 godina poslije, više nemamo takav odljev mozgova”, ističe Kiril Zaleskij, predstavnik HTP-a. Štoviše, dobar dio Bjelorusa koji su otišli prije 10 do 15 godina sada se vraća, a dio njih i osniva tvrtke u HTP-u. S obzirom na porezne olakšice te pojednostavljene procedure zapošljavanja stranaca, od 2017. broj kompanija u parku se utrostručio na gotovo 700. Zapošljavaju 55.000 ljudi s prosječnom plaćom od 2200 dolara, četiri puta većom od bjeloruskog prosjeka. Izvoz HTP-a lani je dosegao vrijednost od 1,4 milijarde dolara, 40 posto više nego godinu ranije. No, najveća zapreka daljnjem rastu sektora je nedostatak kapitala, odnosno investitora koji bi uložili u tvrtke u ranoj fazi njihova razvoja.

 

1,4 milijarde

dolara vrijedio je lanjski izvoz tvrtki iz tehnoparka u Minsku

Politički rizici glavna su barijera ulagačima, smatra Daria Minski, partnerica u tvrtki Damn Ventures.

Komentirajte prvi

New Report

Close