Dijaspora najveći ulagač u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 28. prosinac 2017. u 22:00
Dijaspora šalje novčane doznake i osniva velike BiH kompanije kao što je Prevent/FOTOLIA

Najbolje prilike za investicije u Bosnu i Hercegovinu nude se u IT sektoru, poljoprivredi i turizmu.

Bosna i Hercegovina nosi nimalo laskavu titule jedne od najgorih zemalja kada su u pitanju ulaganja, pišu Nezavisne novine.

Najveći BiH investitor je dijaspora s procijenjenih gotovo dvije milijarde maraka godišnje (oko 8 milijardi kuna). U najveću farmu norveških crvenih krava u svijetu u Kozarcu Jusuf Arifagić uložio je 14 milijuna maraka. Posao je proširen na područje Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe, te zaposleno 45 radnika. "Planiramo daljnje investicije, širenje farme. Planirano je da izgradimo i mini siranu, mini pogon ili mljekaru, da proširimo mesnu industriju. Imamo dogovore s partnerima u Norveškoj da sve te proizvode koje ćemo proizvoditi ovdje izvozimo s Norvežanima u treće zemlje, kao i dio proizvoda u Norvešku", kaže Jusuf Arifagić, vlasnik kompanije Arifagić Investment.

 

45 radnika

zaposlio je Jusuf Arifagić na farmi norveških krava

Osigurati bolje uvjete
"Kada gledamo na doprinos koji je dijaspora dala ekonomskom razvoju BiH, on je ogroman. Ne samo da šalje novčane doznake koje su sedam milijardi na godišnjoj razini, nego je pokrenula i neke od najuspješnijih kompanija kao što je Prevent i brojne druge", kaže Armin Alijagić, iz nevladine udruge Naša perspektiva, dodajući da dijaspora ima i volje i kapitala, ali domaće vlasti moraju osigurati bolje uvjete. "Dijaspora je za nas velika prilika. Otvorili smo poseban ured za poduzetnike. Imamo i jedno posebno mjesto – radno mjesto za dijasporu u sistematizaciji", tvrdi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Nude bespovratna sredstva
Investitore, zna se, privlače mali porezi i jeftina radna snaga, a odbija birokracija, objašnjavaju Nezavisne novine. USAID pomaže otvaranjem Dijaspora biznis centra za pomoć, ali i bespovratnim sredstvima za one koji žele ulagati u svoju zemlju. "Trenutno je 13 dobitnika bespovratnih sredstava čija ukupna vrijednost iznosi više od 350.000 KM. Nadamo da će privatna investicija s druge strane biti nešto veća od dva milijuna KM", navodi Sanjin Arifagić, čelnik USAID projekta Diaspora Invest. Najveći potencijali za investicije su IT sektor, poljoprivreda i turizam. 

Komentirajte prvi

New Report

Close