Deutsche Telekom stoji iza fonda koji kupuje Telekom Slovenije?

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2015. u 22:01
Mladina se poziva na izjave državnog tajnika za privatizaciju Metoda Dragonje i ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, koje oni opovrgavaju/FOTOLIA

Britanski fond Cinven jedini je dao obvezujuću ponudu za preuzimanje slovenskog nacionalnog operatera.

Sumnje o tome da će slovenska vlada dopustiti prodaju Telekoma Slovenije britanskom fondu Cinven koji je jedini dao obvezujuću ponudu nastavljaju se, a potiče ih polemika između tjednika Mladina i dužnosnika u Cerarovoj vladi, koji su navodno za taj list izjavili da iza Cinvena stoji Deutsche Telekom.

Mladina je objavila navodne izjave državnog tajnika za privatizaciju Metoda Dragonje i ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka kako slovenska vlada raspolaže od samog početka informacijom da Cinven i Deutsche Telekom nastupaju međusobno povezani. Obojica visokih dužnosnika u vladi poslije su to demantirali, navodeći kako su bili pogrešno citirani i da su njihove posve neslužbene izjave bile izvučene iz konteksta. Novinar Mladine Borut Mekina tvrdi da se nije radilo o neformalnom razgovoru niti izvlačenju izjava iz konteksta te da to može dokazati SMS porukama koje je s Dragonjom, koji je u vladi zadužen za privatizaciju, razmijenio 4. svibnja.

 

115eura

po dionici ponudio je Cinven za Telekom Slovenije

Kako je prenijela Slovenska televizija, ministar financija Dušan Mramor sumnja da je spomenuti tjednik korektno prenio izjave Dragonje i Počivalšeka. Mladina tvrdi kako su oni potvrdili da vlada ima informaciju da iza Cinvenove ponude stoji njemački teleoperater koji sam nije dao svoju ponudu, kako se očekivalo, što bi cijeli postupak moglo dovesti u pitanje, a tender za privatizaciju slovenskog teleoperatera mogao bi biti prekinut.

Mramor je, navodi Slovenska televizija, zastupnicima u parlamentu izjavio da slovenska vlada nema nikakvih dokaza o povezanosti britanskog fonda i Deutsche Telekoma, ali da nije tajna kako financijski fondovi ne nastupaju kao strateški investitori, nego tvrtke koje preuzmu najprije restrukturiraju i smanje broj zaposlenih, a onda prodaju dalje najboljem ponuđaču. Posredno je to potvrdio i Nicolas Paulmeier iz Cinvena, u razgovoru za Finance, kada je rekao da bi slovenskog teleoperatera kasnije prodali javnom aukcijom na jednoj od međunarodnih burzi.

 Nastavak prodaje Telekoma Slovenije, kako navode slovenski mediji, može se očekivati ako Cinven popravi svoju ponudu, jer je navodno ponudio između 105 i 115 eura za dionicu, što je manje od one kojom se dionicama slovenskog teleoperatera trguje na burzi. Protivnici privatizacije državne imovine navode da je Deutsche Telekom drastično smanjio broj zaposlenih nakon što je preuzeo teleoperatere u Mađarskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, te nije dovoljno vodio brigu o tehnološkoj modernizaciji i optičkoj mreži, koncentrirajući se na povlačenje dobiti kroz dividende. 

Komentirajte prvi

New Report

Close