Deutsche Telekom na meti Bruxellesa

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2016. u 21:59
U DT-u uvjereni u pobjedu

Komisiju zanima je li bilo regulatornog pogodovanja njemačkoj kompaniji.

Europska komisija pokrenula je temeljitu istragu o dozvoli njemačkih regulatora Deutsche Telekomu (DT) da ubrza prijenos podataka tehnologijom čija bi primjena ograničila konkurenciju u tom segmentu. U DT-u planiraju upotrijebiti postojeće bakrene kablove kako bi povezali urede i kućanstva sa svojom mrežom za širokopojasni pristup internetu. Plan predviđa primjenu tehnologije vektoringa kako bi se brzina prijenosa do 100 megabita po sekundi postigla udvostručenim kapacitetima postojećih bakrenih kablova umjesto dovođenjem optičkih kablova.

Njemački regulator BNetz odobrio je u studenom taj plan, a odluka je izazvala nezadovoljstvo među konkurencijom. Naime, spomenuta tehnologija funkcionira samo na snopu bakrenih vodova, što znači da se pojedine linije ne mogu fizički razdvojiti kako bi se omogućio pristup alternativnim operaterima. Konkurencija bi trebala dobiti “virtualni” pristup mreži, ali su iz Komisije upozorili da bi takav aranžman uskratio stupanj kontrole potreban za kreiranje drugačijih ponuda.

Stoga EK želi iduća tri mjeseca pretresti to pitanje s njemačkim regulatorom. Ne bude li pronađeno zadovoljavajuće rješenje, Bruxelles bi mogao zatražiti od regulatora da povuče ili izmijeni svoju odluku. U Deutsche Telekomu su pak uvjereni da će Komisija u konačnici potvrditi odluku njemačkog regulatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close