Desna Liga napušta vladu Italije ako ne smanji poreze

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2019. u 22:00
Potpredsjednik vlade i lider Lige Matteo Salvini/REUTERS

Snižavanjem poreza Rim bi mogao dodatno zaoštriti odnose sa Bruxellesom nezadovoljnog talijanskim javnim financijama.

Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini spreman je napustiti tu poziciju ako se ne provede porezna reforma koja će proračunske prihode smanjiti za barem 10 milijardi eura.

Time bi Rim mogao dodatno zaoštriti odnose sa Europskom komisijom koja je upozorila Italiju da je zbog stanja javnih financija na rubu ulaska u proceduru prekomjernog deficita.

Dužnost provedbe
U razgovoru za dnevni list Corriere della Sera koji je objavljen u petak, lider krajnje desne Lige je izjavio kako u Italiji ne postoji ozbiljnija porezna reforma vrednija manje od 10 milijardi eura. "Italiji je potrebna ozbiljna porezna reforma. Moja je dužnost da je provedem, a ako mi to ne dopuste, reći ću im zbogom i otići", kazao je Salvini ciljajući na koalicijske partnere iz Pokreta pet zvijezda (M5S).

 

132 posto

BDP-a iznosit će 2020. javni dug Italije, procjenjuje EK

Salvinijeva retorika je logična s obzirom da se osjeća izrazito moćno nakon dobrog rezultata koji je Liga ostvarila na svibanjskim izborima za Europski parlament. Računajući kako bi u slučaju pada vlade na prijevremenim izborima ostvario još bolji rezultat, Salvini je smanjenje visokog talijanskog poreznog opterećenja stavio među vladine priritete.

Ne povećava se PDV
Salvini je dodao kako bi bio sretan kada bi vlada ove godine proračunskim uštedama snizila deficit. Rim računa da će ove godine uštedjeti najmanje tri milijarde eura kako bi smanjio proračunski deficit s trenutnih 2,4 posto BDP-a na ciljanih 2,1 do 2,2 posto. Međutim, talijanska vlada morat će dobrano "stegnuti remen" da bi ostvarila te uštede s obzirom da je najavila odustajanje od povećanja stope poreza na dodanu vrijednost.

Od povećanja PDV-a proračun je iduće godine trebao uprihoditi dodatne 23 milijarde eura. Pitanje je kako će Europska komisija gledati na poreznu reformu u Italiji s obzirom da očekuje daljnje povećanje javnog duga na 132 posto BDP-a. No, premijer Giuseppe Conte javno je osporio prognoze Bruxellesa kazavši kako je uvrene da će Italija izbjeći europske disciplinske mjere.    

Komentirajte prvi

New Report

Close