Deset toplana s fosilnih goriva prelazi na biomasu

Autor: Poslovni.hr , 22. lipanj 2017. u 22:00
Srbija ima značajan broj izvora biomase koje treba iskoristiti, Foto: Pixsell

Projekt vrijedan 20 milijuna eura financira se kreditom njemačkog KfW-a i bespovratnim sredstvima švicarske vlade.

        Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike, potpisao je Sporazume o zajmu i donacijama s predstavnicima Njemačke razvojne banke (KfW) i vlade Švicarske, koji će osigurati da 10 toplana u Srbiji s fosilnih goriva pređu na korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomase.

Cijeli projekt je vrijedan 27 milijuna eura, od čega je 20 milijuna kredit KfW-a, dok će vlada Švicarske dati bespovratnih pet milijuna eura, a Njemačka razvojna banka dva milijuna eura, pišu Večernje novosti.

Tako će toplane u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju ubuduće koristiti biomasu umjesto fosilnih goriva.

Prema riječima ministra Antića, kredit je vrlo povoljan, s fiksnom kamatnom stopom od 1,1 posto, s pet godina počeka i 10 godina otplate. Kredit će vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih korištenjem biomase umjesto fosilnih goriva.

Sporazumi su potpisani u okviru projekta “Podsticanje obnovljive energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji je, kako je naznačio ministar, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.

Predstavnica njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju sa inozemstvom Imke Gilmer rekla je da ministarstvo podržava aktivnosti u području ekologije i zaštite okoliša.

Prema njenim riječima, poglavlje 27 u procesu pristupanja Srbije EU predviđa niz izazova koje treba savladati u području zaštite okoliša, a Njemačka spremna pomoći podršku na tom putu. Ona je dodala da Srbija ima mnogo izvora biomase koje treba iskoristiti.

Njemački veleposlanik u Srbiji Axel Dittmann istaknuo je da je Njemačka najveći bilateralni donator i parter Srbije od 2000. godine. “Dosad je 1,6 milijardi eura osigurano za razne razvojne projekte u Srbiji, a 850 milijuna eura usmjereno je u područje obnovljivih izvora energije”, rekao je Dittmann.

Projekt o prelasku toplana na biomasu važan je zbog smanjenja emisije ugljičnog dioksida i zaštite okoliša, ali i otvaranja novih radnih mjesta u općinama gdje se proizvodi biomasa.

“I kroz ovaj projekt nastojimo pomoći Srbiji na putu prema EU, kako bi ispunila uvjete iz poglavlja 27 i da bi ih mogla zatvoriti”, rekao je Dittmann.

Veleposlanik Švajcarske u Srbiji Filip Ge objasnio je da je sporazum o davanju bespovratnih sredstava koja osigurava vlada njegove zemlje odnosi na tehničku pomoć, odnosno na zamjenu kotlova koji koriste fosilno goriva s onima koji koriste biomasu.      

Komentirajte prvi

New Report

Close