Deripaskin Rusal zatvara pet ljevaonica aluminija

Autor: Ante Pavić , 08. kolovoz 2013. u 22:00
Oleg Deripaska/VL

Pad cijene aluminija na svjetskom tržištu i smanjena kineska potražnja natjerali kompanije na teške rezove.

Vodeća svjetska kompanija za proizvodnju aluminija Rusal u vlasništvu tajkuna Olega Deripaske, zbog neprofitabilnosti se sprema na zatvaranje svojih ljevaonica u Rusiji zbog čega će bez posla ostati 7560 radnika.

Deripaska je izjavio da bi do kraja godine mogao "privremeno zatvoriti pet svojih tvornica aluminija" što će zasigurno promijeniti socijalni pejzaž ruskih gradova u karelijskoj, volgogradskoj i lenjingradskoj regiji čiji opstanak praktički ovisi ovisi o velikim industrijama. Rusal zapošljava ukupno 72.000 radnika u 19 zemalja, a oštar pad cijena aluminija na svjetskom tržištu natjerao je Deripasku da zatvara tvornice. Kazao je da ih je spreman ponovno otvoriti kada se cijene popnu na 2400 dolara po toni. Kako je današnja cijena 1755 dolara po toni, a oporavak zbog smanjene kineske potražnje nije na vidiku, teško je za očekivati da će Deripaska tako skoro ponovno rezati svečane vrpce. Primjer Rija Tinta potkrepljuje te tvrdnje.

Taj rudarski svjetski div odustao je od prodaje svojeg aluminijskog biznisa u Australiji i Novom Zelandu, jer nitko nije bio zainteresiran za kupnju. "Nismo našli kupca i Pacific Alluminium nije moguće prodati", iskreno su objavili u Rio Tintu koji svoju aluminijsku diviziju pokušava prodati još od 2011. godine. Stoga će je pokušati integrirati u drugu grupaciju, Rio Tinto Alcan. To međutim, malo znači radnicima koji su u međuvremenu izgubili posao u ime kresanja troškova. "Budućnost je nesigurna", kazali su iz Rija Tinta, ne otkrivajući ništa novo niti ruskim gradovima, takozvanim monogradovima čiji opstanak već destljećima ovisi o velikim industrijama koje zapošljavaju većinu stanovnika gradova i općina koje mu gravitiraju.

Stoga je Deripaskina odluka osjetljivo političko pitanje pa je Rusal objavio da je u pregovorima s regionalnim, ali i federalnim vlastima o budućnosti onih koji odluče ne nastaviti raditi za Rusal, budući da je jedna od opcija razmještanje zaposlenika na druge lokacije kompanije. Jedna od njih je sibirsko područje odakle Rusal još uvijek izvlači profit. Tek je sada jasno da je premijer Dimitrij Medvjedev bio svojevrsni prorok kada je upozorio da rusko gospodarstvo mora postati manje zavisno o prodaji prirodnih bogatstava, čega je svjesna većina ruskih rudarskih kompanija koje su uslijed pada kineske potražnje izbačene s glavnog indeksa Moskovske burze MSCI. 

Komentirajte prvi

New Report

Close