Deripaska od Crne Gore traži još 100 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2013. u 22:00
Oleg Deripaska vlasnik je CEAC-a

Postupak je pokrenut zbog događaja u KAP-u, a ovo je već druga tužba Deripaskinih kompanija.

Ruska Centralno-europska aluminijska kompanija (CEAC) pokrenula je arbitražni postupak protiv vlade Crne Gore u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Postupak je pokrenut zbog događanja u Kombinatu aluminija Podgorica (KAP), a to je druga tužba tvrtki u vlasništvu Olega Deripaske koje tuže vladu Crne Gore zbog KAP-a, pišu mediji u Crnoj Gori. CEAC, čiji je vlasnik takođe Deripaska, pojedinačno je najveći dioničar KAP-a.Ruska EN plus grupa ranije je najavila da će protiv vlade Crne Gore podnijeti tužbu vrijednu 93 milijuna eura arbitražnom sudu u Frankfurtu, zbog "neispunjenih obećanja i izgubljenog profita kompanije u poslu sa KAP-om". Nova arbitraža održat će se u Beču, u skladu s pravilima Komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo. "Povod tužbi su mnogobrojna kršenja uvjeta sporazuma o poravnanju KAP-a, potpisanog 2010. godine, a koje su dovele do stečaja u KAP-u što je uzrokovala vlada Crne Gore.

Početni iznos tužbenog zahtjeva je 100 milijuna eura, ali kompanija namjerava značajno povećati iznos tužbe tijekom sudskog postupka, a nakon stručne procjene štete nanesene aktivnošću vlade Crne Gore", navodi se u priopćenju CEAC-a. CEAC dodaje da je investirao velika sredstva u razvoj KAP-a, ali su svi njegovi napori ostali bezuspješni zbog poteza vlasti Crne Gore. "Prilikom prodaje tvornice vlada Crne Gore je dostavila CEAC-u nevjerodostojne financijske pokazatelje KAP-a. CEAC je potom neosnovano lišen mogućnosti izgradnje energetskih kapaciteta za osiguranje vlastitog izvora električne energije za KAP", kaže se u priopćenju. Tvrdi se i da je vlada Crne Gore nakon toga pokrenula stečaj u KAP-u, čime je CEAC ostao bez posla u Crnoj Gori i bez naknade svojih investicija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close