Delta Agrar 80% jabuka izveze, najviše na tržište Rusije i Bliskog istoka

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. travanj 2017. u 22:01
Foto: PD

Voćnjak Miroslava Miškovića u Čelarevu, širi proizvodnju na trešnje, grožđe, breskve i nektarine.

Delta Agrar, koji je u vlasništvu srpskog poduzetnika Miroslava Miškovića, obara sve rekorde u proizvodnji jabuka, a u svom voćnjaka koji se prostire na čak 500 hektara, a nalazi se u Čelarevu na obroncima Fruške gore, ostvaruju rekordnu proizvodnju od prosječno preko 70 tona po hektaru, dok kod sorte klupske jabuke Braeburn imaju čak 92,5 tona.

“Visoka tehnološka rješenja i ulaganja su nam omogućilo da od preuzimanja voćnjaka 2007. godine ostvarimo izvoz od skoro 200.000 tona jabuka. Ukupan izvoz jabuka i drugog voća je dosad blizu 500.000 tona, a očekuje se i porast na više od milijun tona”, kazao je generalni direktor AD Podunavlje Čelarevo Nikola Miličević, tvrtke iz sastava Delta Agrara. Skupina hrvatskih agrarnih novinara posjetila je ovaj voćnjak koji se nalazi nedaleko od Bačke Palanke u danu kada su temperature pale ispod nule te su zaprijetile voćkama koje su sada u najosjetljivijoj fazi cvjetanja.

Prednost klupskim sortama

“Posljednje tri godine čitava regija je imala problema s mrazevima. Za sada ne možemo procijeniti kolike će biti štete od mraza i hladnoće, a svakodnevno se čujemo i s našim kolegama u Hrvatskoj koji također imaju iste problem”, objasnio nam je Miličević.
“Delta Agrar godišnje izvozi između 30.000 i 40.000 tona jabuka, što je oko 80 posto ukupne proizvodnje, dok 20 posto prodajemo na domaćem tržištu. Najveći dio izvoza je na tržište Ruske Federacije, gdje smo postali prepoznatljivi, a oko 15 posto plasiramo na tržište Bliskog istoka”, rekao je Miličević. Plan im je širenje na druge voćarske proizvodnje među kojima su trešnje, stolne sorte grožđa, kao i breskve te nektarine.

 

20posto

jabuka proizvedenih u Čelarevu proda se na srpskom tržištu

Delta Agrar ima planove za velike investicije u poljoprivredu. Strateški opredjeljenje im je u budućnosti se baviti proizvodnjom i distribucijom isključivo novih tzv. klupskih odnosno brendiranih sorti jabuka.

Okretanje ciljanim grupama

To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođači, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licencije odnosno vlasnika brenda. “Jedna smo od četiri zemlje u Europi koja ima licenciju za proizvodnju klupske jabuke Pink Lady, a do nje smo došli nakon četiri godine pregovora i ispunjavanja strogih kriterija vlasnika licencije ove jabuke. Uz nas licenciju za ovu sortu jabuka imaju samo Francuska, Italija i Španjolska”, objasnio je Miličević, te dodao kako imaju pravo prodaje ove sorte na tržištu Srbije, BiH, Crne Gore i ekskluzivno pravo za tržište Ruske Federacije.

U ovom trenutku, u portfoliju Delta Agrara nalazi se čak osam sorti brendiranih jabuka: Modi, Kiku, Pink lady, Evelina, Rubens i još su tri sorte u test proizvodnji. Potencijali su veliki, jer svaka sorta brendiranih jabuka ima svoju ciljanu grupu potrošača i uz marketing podršku, svjedoci smo da imaju sve veći broj stalnih potrošača, objasnio je generalni direktor AD Podunavlje Čelarevo Nikola Miličević.
Nikola Nenadović rukovoditelj hladnjače u Čelarevu, objasnio je kako je kapacitet 6000 tona, najviše u Srbiji, a nakon novog proširenje od 5000 tona planiraju dosegnuti kapacitet 20.000 tona sa 100 komora što je najviše u ovom dijelu Europe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close