Deloitte ‘liječi’ Puteve Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2018. u 22:00
Putevi Srbije dobivaju subvencije iz državnog proračuna, ali su i dalje u minusu/Željko Lukunić/PIXSELL

Javno poduzeće Putevi Srbije, prema planu, trebalo bi se pretvoriti u Agenciju za javne ceste.

Za reformu javnog poduzeća Putevi Srbije, koje bi se trebalo pretvoriti u Agenciju za javne ceste, bit će zadužena konzultantska kuća Deloitte, saznaju Večernje novosti.

Ta kompanija izabrana je na natječaju koji su proveli Koridori Srbije. Transformacija Puteva Srbije dio je projekta reforme cestovnog sektora u Srbiji, za koji su sredstva osigurana iz kredita Svjetske banke. Deloitte bi do 30. lipnja trebao ponuditi rješenja za reformu cestovnog sektora, a za tu uslugu će dobit 1,6 milijuna eura. U Koridorima Srbije za Večernje novosti kažu da će zadatak konzultanta biti da na temelju analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize Puteva Srbije predloži najbolje rješenje i plan preobrazbe.

 

1,6 milijuna

eura platit će Koridori Srbije Deloitteu za reformu cestovnog sektora

Jačanje administracije i upravljanja u cestovnom sektoru, prema ugovoru, obuhvaća horizontalnu i vertikalnu funkcionalnu analizu JP Putevi Srbije i prijedloge za promjenu organizacijske strukture kako bi se dovelo do potpuno funkcionalne i autonomne javne agencije za ceste, objašnjavaju u Koridorima. Jedan od zadataka je i upravljanje ljudskim resursima, izrada tzv. GIS karte cestovne mreže, analiza prihoda i sustava naplate cestarine, kao i upravljanja imovinom.

Pod povećalom konzultanata bit će i troškovi, uključujući ugovore o održavanju i ugovaranje održavanja na temelju izvedbi, a analizirat će se i sustavi elektronske naplate cestarine. U Koridorima napominju da će se ovisno o dobivenim rezultatima za svaki od zadataka i njihovoj prihvatljivosti za sve sudionike u projektu, realizirati i transformacija Puteva Srbije. O reformi Puteva Srbije priča se godinama, a sugestija MMF-a je bila da se kompanija pripoji Koridorima Srbije.

Putevi Srbije osnovani su 2005. godine, imaju 1553 zaposlenih. U financijskom izveštaju za 2016. godinu prikazan je gubitak od 13,1 milijardu dinara. Subvencije iz proračuna Srbije iznosile su osam milijardi dinara, dok su 18 milijardi dinara činili vlastiti prihodi kompanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close