Dell preuzima EMC za 67 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 12. listopad 2015. u 21:59
Za dionicu EMC-a premija od 28 posto/REUTERS

Najveće tehnološko spajanje ikada.

Američki proizvođač računala Dell u ponedjeljak je objavio najveće preuzimanje u povijesti tehnološkog sektora. Za 67 milijardi dolara kupljen je EMC, kompanija iz SAD-a za proizvodnju opreme za skladištenje podataka.

Kako stoji u priopćenju, EMC je prihvatio Dellovu ponudu od 33,15 dolara po dionici. Cijena iz ponude je 28 posto viša od EMC-ove burzovne cijene od 7. listopada, dan prije medijskih napisa o potencijalnom preuzimanju. Burzovna cijena EMC-a u petak se zaustavila na 27,86 dolara. Sporazumom je predviđeno da 24,05 dolara dioničari EMC-a dobiju u gotovini dok će ostatak biti isplaćen u vrijednosnicama vezanima na vrijednost VMwarea, tvrtke koja proizvodi softver za skladištenje podataka i koja je u vlasništvu EMC-a.

U sklopu ugovora je i klauzula prema kojoj EMC u sljedeća dva mjeseca može potražiti bolju ponudu. Međutim, analitičari ocjenjuju da su vrlo male šanse da netko drugi uopće dade, a kamoli nadmaši Dellovu ponudu.  Kupnjom poslovanja sa skladištenjem podataka Dell će sa svojim postojećim serverima i računalima zaokružiti svoj portfelj IT usluga i time se približiti IBM-u i Hewlett-Packardu kojima želi sve snažnije konkurirati. S druge strane, EMC ovim sporazumom rješava pitanje snažnog investitorskog aktivizma u obličju tvrtke Elliott Management koja već duže vrijeme želi od Uprave vidjeti rast. Očekuje se da sporazum o preuzimanju bude finaliziran između svibnja i listopada sljedeće godine, zaključuje Bloomberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close