Dell najavio 125 milijardi dolara ulaganja i više od milijun novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2015. u 12:24
Foto: Thinkstock

Kina je njezino drugo tržište po veličini, nakon Sjedinjenih Država.

Proizvođač računala Dell uložit će 125 milijardi dolara u Kinu u idućih pet godina, najavio je u četvrtak izvršni direktor Michael Dell, u sklopu širenja poslovanja tehnološkog diva u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Ulaganja će pridonijeti kineskom izvozu i uvozu u iznosu od oko 175 milijardi dolara i osigurati više od milijun radnih mjesta u Kini, poručili su iz trećeeg po veličini proizvođača osobnih računala u svijetu.

"Internet je novi motor budućeg gospodarskog rasta u Kini i njegov je potencijal neograničen", konstatirao je u priopćenju izvršni direktor Della.

"Dell će usvojiti načelo 'proizvedeno u Kini, za Kinu' i prilagoditi strategiju Dell China kineskoj ekonomskoj politici", dodaje Dell, napominjući da će kompanija dodatno proširiti svoj kineski tim za istraživanje i razvoj.

Kompanija je 2010. najavila da u idućih 10 godina planira u Kini potrošiti 250 milijardi dolara na nabavu i ostala ulaganja. Kina je njezino drugo tržište po veličini, nakon Sjedinjenih Država.

Trenutno nije jasno je li novih 125 milijardi dolara ulaganja sastavni dio tog plana. U Dellovom kineskom uredu nisu odmah odgovorili na upit Reutersa kojim se tražilo pojašnjenje tog odnosa.

Dell je prisutan u Kini otprilike dva desetljeća i prije uvrštenja dionica u burzovne kotacije u toj je zemlji ostvarivao godišnje prihode od oko pet milijardi dolara.

U siječnju je kompanija najavila partnerstva s državnim China Electronics Corporationom i gradskim vlastima Guiyanga.

Nakon tih je povezivanja Dellov čelnik Marius Haas u interviewu za Reuters kazao da su partnerstva model poslovanja u Kini i da je kompanija postala puno agresivnija u provedbi te strategije.

Prema podacima istraživačke kompanije International Data Corp, Dell je u drugom tromjesečju bio treći u svijetu po broju isporučenih osobnih računala, nakon Lenova i Hewlett-Packarda.

Komentirajte prvi

New Report

Close