DB otpušta 18.000 zaposlenika

Autor: Ana Blašković , 08. srpanj 2019. u 21:59
Christian Sewing, Deutsche Bank, Foto: 
REUTERS

Njemačka banka objavila radikalan plan za vraćanje profitabilnosti.

Deutsche banka objavila je radikalan plan restrukturiranja koji predviđa otpuštanje 18.000 zaposlenih te izlazak iz poslovanja s dionicama u namjeri da banka poveća profitabilnost. Plan glavnog izvršnog direktora Christiana Sewinga podrazumijeva objavu 2,8 milijardi eura gubitka u drugom kvartalu te odustanak od isplate dividende ove i iduće godine, a troškovi preslagivanja procijenjeni su na 7,4 milijarde eura do 2022.

 

7,4milijarde

eura iznose troškovi restrukturiranja

Unatoč namjeri otpuštanja gotovo petine zaposlenika, čini se da je njemačka Vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel procijenila da je ukidanje radnih mjesta prihvatljiva cijena za nužno dubinsko preslagivanje. Iz Vladinih krugova štoviše pozdravljaju odustanak od ideje globalne investicijske banke i ponovni fokus na njemačke tvrtke.

Prema pisanju Bloomberga, propalo spajanje s Commerzbankom, u kojoj država ima 15,5 posto udjela, bio je neuspjeh ministra financija Olafa Scholza čija je ideja dobila vrlo slabu podršku javnosti i politike neovisno o dijelu političkog spektra te u konačnici prisililo Deutsche banku na radikalne rezove.      

Komentirajte prvi

New Report

Close