Dars najveća, a Adria Mobil najuspješnija kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2018. u 22:00
Rast prihoda Darsa lani rezultat je uglavnom viših cestarina za teretni promet

Dars je, sudeći po rezultatima iz prvih šest mjeseci 2018., ponovno na putu da ostvari rekordne prihode.

Najveće slovenske kompanije prošle godine imale su najveće ubrzanje prihoda tijekom posljednjeg desetljeća i povećale su prodaju za više od deset posto, dok je dobit stagnirala.

Djelomično zbog revalorizacije u nekim grupama, kao što je Mercator, ali također su porasli i troškova rada koji su iznosili gotovo 250 milijuna eura ili više od petine ostvarene neto dobiti.  Divovi slovenskog gospodarstva i prošle godine su smanjili dugove i imaju hrpe novca, pišu Finance u analizi tradicionalnog izbora najboljih kompanija – TOP 101.

Dobit Krke 41% veća
Analiza najuspješnijih velikih kompanija i grupa otkriva da su najboljih 101 lani otvorili 2000 novih radnih mjesta, a broj zaposlenika porastao je za tri posto. Povrat imovine dvostruko je veći od prosjeka slovenskih tvrtki.  Među najvećima, Dars je nakon prošlogodišnjeg skoka na vrh ponovno ispred Krke, među najuspješnijima je na prvom mjesto Adria Mobil. Među najuspješnijima se nalaze i brojni dobavljači za automobilsku industriju.

 

37 posto

porasla je prošle godine dobit Adria Mobila

Nakon petogodišnje vladavine Krke, Dars, koji upravlja državnim autocestama, osvojio je ove godine prvo mjesto na TOP 101 ljestvici najvećih. Otkad je država na tu kompaniju prepisala vlasništvo nad autocestama ona među nefinancijskim tvrtkama ima daleko najviše sredstava (5,7 milijardi eura) i kapitala (2,7 milijarde eura), dok je po čistoj dobiti odmah iza Krke. Prošle godine Darsovi rekordni prihodi od prodaje iznosili su 442 milijuna eura, što je za 19 posto više nego godinu dana ranije.

Rast je uglavnom bio posljedica većih cestarina za teretni promet, koje su donijele 59 milijuna eura ili 31% dodatnih prihoda. Prodajom vinjeta, po nepromijenjenim cijenama, prikupili su 10 milijuna eura prihoda. Dars je, sudeći po rezultatima iz prvih šest mjeseci ove godine, na dobrom putu da postavi nove rekorde. Prihodi u prvom polugodištu porasli su za šest posto, na 225,2 milijuna eura, a ostvarili su i neto dobit od 64,9 milijuna eura.

S druge strane, Krka se i dalje može pohvaliti najvećom neto dobiti među slovenskim nefinancijskim kompanijama. Prošle je godine Grupa Krka ostvarila 152,6 milijuna eura dobiti, što je 41% više nego godinu ranije. Na trećem mjestu je Petrol čija je prodaja lani porasla 17 posto na 4,5 milijardi eura, što nije ostvareno nikad ranije.

Uspon Cinkarne Celje 
Na vrhu ljestvice najuspješnijih je Adria Mobil, prizvođač auto prikolica. Prvo mjesto je kompanija iz Novog Mesta zauzela zahvaljujući rastu prihoda od prodaje za 17%, na 417 milijuna eura i dobiti za 37%, na 38,5 milijuna eura. Na drugom mjestu je Adient, proizvođači auto sjedala, čije su tvrtke povećale prihode za 17% na 178 milijuna eura i EBITDA na 20,6 milijuna eura. Treća je Cinkarna Celje koja je lani ostvarila 195-postotni rasto neto dobiti, na 28,8 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close