Darežljivi ECB mogao bi Bayeru kupiti Monsanto

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. svibanj 2016. u 22:00
Središnja banka eurozone mjesečno otkupljuje obveznica za 80 milijardi eura/FOTOLIA

ECB od lipnja otkupljuje i korporativne obveznice , pa bi se njemačka kompanija jeftino zadužila.

Europska središnja banka (ECB) mogla bi financirati Bayerovo preuzimanje Monsanta. Kako prenosi Reuters, ECB s ciljem poticanja ekonomskog rasta svakog mjeseca kupi državnih obveznica za 80 milijardi eura kako bi snizio troškove zaduživanja.

Međutim, od sljedećeg mjeseca središnja banka eurozone započet će s otkupom i korporativnih obveznica, kako na tržištu tako i izravno od kompanija. To znači da će kompanijama omogućiti niže troškove zaduživanja bez promjene vlasničke strukture. ECB bi tako i potaknuo konsolidacije kojima su glavne prepreke financije, posebno ako bi udruživanje određenom sektoru i industriji povećalo učinkovitost. ECB može kupovati obveznice tvrtki iz eurozone koje imaju investicijski rejting i nisu financijske institucije.

 

62milijarde

dolara iznosi ponuda Bayera, ali Monsanto traži više

Uvjet je i da su obveznice denominirane u eurima. Teoretski, sve to podrazumijeva da bi ECB mogao kupiti i Bayerovove obveznice. Podsjetimo, njemačka je kompanija najavila da 62 milijarde dolara tešku kupnju Monsanta namjerava financirati kombinacijom duga i kapitala. U prilog tome ide i Bayerov dobar investicijski rejting. Kod agencije Standard & Poor's (S&P) kompanija uživa A- rejting, a kod Moody'sa rejting A3. No, nakon objave Bayerove ponude za Monsanto, rejtinške agencije S&P i Fitch su najavile kako bi mogle razmotriti snižavanje rejtinga. Moody's smatra da bi udruživanje s Monsantom moglo unazaditi Bayer, ali ne i srušiti dodijeljeni rejting.

U tom kontekstu, ECB-ova kupnja duga mogla bi se pokazati kao spasonosno rješenje za kompaniju iz Leverkusena. "Bit će zanimljivo promatrati koliko će takve transakcije središnja banka apsorbirati", komentar je analitičara UniCredita. Monsanto je u srijedu odbio Bayerovu ponudu, ali je ostavio prostora za daljnje pregovore, što bi moglo značiti da koketiranje s Bayerom ima za cilj povećanje ponude. Dioničare brine ima li Bayer novca i za inicijalnu ponudu, a ako Monsantno dodatno podigne ljestvicu, ECB bi mogao biti adresa na koju će Bayer pokucati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close