Danko Končar gradi vjetropark u Nevesinju

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2014. u 12:45
Park u Nevesinju proizvodit će 160.000 megavatsati struje

Končar će uložiti oko 150 milijuna maraka.

Britanska kompanija Kermas investirat će oko 150 milijuna maraka u izgradnju prvog vjetroparka u RS, snage 51 megavat, na planini Trusini kod Nevesinja, pišu Nezavisne novine.

Kermas, tvrtka londonskog poduzetnika Danka Končara, koji posluje i u Hrvatskoj, izravno će uložiti 30 posto, dok će ostatak biti financiran iz kreditnih sredstava. Vjetropark Trusina proizvodit će 160.000 megavatsati godišnje što je dovoljno za opskrbu oko 40.000 kućanstava. Građevinski radovi za izgradnju vjetroparka koje vodi tvrtka Eol prvi iz Nevesinja počeli su prošle godine, ali će završetak biti odgođen za kraj sljedeće godine zbog nespremnosti poduzeća Elektroprenos da vjetropark priključi na mrežu prije tog roka.

Zlatko Mandžuka, direktor tvrtke Eol prvi, čiji je osnivač beogradska kompanija Omega plus, a koja je također u vlasništvu Mandžuke, rekao je da je izgradnja vjetroparka Trusina prema ugovoru o koncesiji trebala biti završena do kraja jeseni. Prema njegovim riječima, građevinski radovi na lokaciji u općini Nevesinje, koja se nalazi iznad Dabarskog polja, počeli su izgradnjom 4,5 kilometra lokalnih prometnica, a planirana je izgradnja 11 kilometara. Mandžuka dodaje da se u BiH trenutno radi na razvoju 35 projekata vjetroparkova, različite veličine, pri čemu je vjetropark u Nevesinju jedini u RS, dok se ostala 34 razvijaju u FBiH. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Konvertibilne marke ili…?

New Report

Close