Današnji dan proglašen Svjetskim danom energije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 17:04
EPA

Svjetski forum koji će trajati tri dana i u čijem radu sudjeluje oko 2.000 izaslanika, nudi okvir za postizanje dogovora o načinima osiguranja pristupa sviju čistoj i održivoj energiji.

Dan 22. listopada proglašen je u ponedjeljak Svjetskim danom energije, u prigodi održavanja Svjetskog energetskog foruma u Dubaiju, koji je se prvi put organizira izvan UN-ova sjedišta u New Yorku.
Na prigodnoj svečanosti 25 zemalja sudionica foruma potpisalo je "međunarodnu deklaraciju za Svjetski dan energije".

Oko "1,5 milijarda od 7 milijarda stanovnika planeta nema električnu energiju, što je izazov koji se postavlja pred suradnju i koordinaciju razvijenih i zemalja u razvoju", rekao je dubajski emir Maktum Ben Mohamed al-Maktum otvarajući konferenciju. "Pristup energiji mora biti temeljno pravo svakog pojedinca i prioritet za vlasti u svim zemljama", rekao je pak predsjednik Svjetskog energetskog foruma (WEF) Harold Hyunsuk Oh.

Dodao je da s razvojem obnovljivih energija poput Sunčeve i energije vjetra svijet prolazi kroz "neviđene promjene na energetskom polju". Svjetski forum koji će trajati tri dana i u čijem radu sudjeluje oko 2.000 izaslanika, nudi okvir za postizanje dogovora o načinima osiguranja pristupa sviju čistoj i održivoj energiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close