Današnji 10-godišnjaci živjet će pet godina kraće od roditelja

Autor: Agencija VLM , 24. rujan 2014. u 13:53
Thinkstock

Oko osamdeset posto djece i mladih nedovoljno je tjelesno aktivno što je rizik za nastanak kroničnih bolesti.

Oko osamdeset posto djece i mladih nedovoljno je tjelesno aktivno. To predstavlja rizik za nastanak kroničnih bolesti, kao i niz drugih zdravstvenih tegoba.

Pandemijski rast

Današnji desetogodišnjaci živjet će pet godina kraće od svojih roditelja- upozorila je dr. Biserka Hranilović uoči prvog Move-weeka koji će se od 29. rujna do 3. listopada održati u Karlovcu.

Riječ je o najvećoj europskoj kampanji promocije tjelesne aktivnosti i zdravlja, koja se održava svakog prvog tjedna u listopadu. Sada se uključio i Karlovac, jer su brojke na razini Europe, pa tako onda i Hrvatske i Karlovačke županije katastrofalne.

Čak 600.000 smrtnih slučajeva godišnje se bilježi u Europi zbog tjelesne neaktivnosti. Utvrđen je pandemijski rast tjelesne neaktivnosti, posebno u urbanim sredinama, gdje sjedenje zapravo postaje svakodnevica. Stoga je i Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, koje i inače provodi niz aktivnosti u cilju promicanja zdravih navika, odlučilo i ovom akcijom pokrenuti što više građana svih generacija.

Cilj je do 2020. imati novih 600.000 tjelesno aktivnih građana u Hrvatskoj. Sve počinje 29. rujna kada će u sklopu Svjetskog dana srca zainteresirani ispred Gradskog kazališta Zorin doma od 10 sati moći izmeriti šećer, tlak, indeks tjelesne mase i ostalo, a zaplesat će i mališani vrtića Karlovac i Četiri rijeke.

U srijedu će ispred SUVAG-a biti demonstriran rehabilitacijski program poliklinike za djecu s teškoćama u razvoju. U četvrtak će od 12 sati na Šetalištu dr. Tuđmana biti organizirana tjelovježba za starije. U isto vrijeme ispred Zorin doma zainteresirani će naučiti sve o nordijskom hodanju, dok će ispred Sokolskog doma biti prikazane gimnastičke aktivnosti GK Sokol.

Na Vunskom polju od 13.30 klincima će biti prezentirane zaboravljene igre loptom, za koje današnje generacije niti ne znaju. U petak će na Vunskom polju predškolci demonstrirati svoje sportske aktivnosti.

Vježbati svaki dan

– Svjedoci smo koliko se krećemo sada, a koliko smo se kretali u djetinjstvu. Minimum je tri puta tjedno dobro se ‘oznojiti’, ali najbolje je vježbati svaki dan – poručio je ravnatelj Zavoda dr. Boško Milanković.

Komentari (3)
Pogledajte sve


A od cega ce zivjeti?

Milanović: Zapošljavat ćemo, proizvoditi i izvoziti–od ovoga kolega, od ovoga, zato će i živjeti 5 godina kraće

A od cega ce zivjeti?

treba ići na jogging barem 2x tjedno + basket

New Report

Close