Danas sastanak Vučić-Dodik-Bosić o prosvjedima i krizi u BiH

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2014. u 12:17
Reuters

Vučić je Dodika i Bosića pozvao u petak na razgovor o očuvanju stabilnosti ovog entiteta Bosne i Hercegovine.

U povodu eskalacije nemira u Bosni i Hercegovini srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić sastat će se danas popodne u Beogradu s predsjednikom Republike Srpske (RS) i vođom vladajućih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, te Mladenom Bosićem, predsjednikom vodeće oporbene stranke u RS, Srpske demokratske stranke.

Vučić je Dodika i Bosića pozvao u petak na razgovor o očuvanju stabilnosti ovog entiteta Bosne i Hercegovine u okolnostima krize izazvane nizom prosvjeda u većim gradovima BiH, i zatražio “očuvanje jedinstva i političke stabilnosti Republike Srpske”, te osiguranje uvjeta da se “svi problemi rješavaju demokratski”.

Uoči odlaska u Beograd Milorad Dodik izjavio je da se ponosi “građanima RS koji nisu nasjeli na provokacije i dozvolili da se nemiri iz Federacije BiH prenesu u Republiku Srpsku”, te istaknuo da “vodstva RS i Srbije imaju redovitu komunikaciju o svim važnim pitanjima”.

Kako su prenijeli mediji, Dodik je ocijenio da “samo ekonomski i socijalni problemi nisu razlog za nemire” diljem Federacije FBiH, već da je riječ o “projektu koji bi trebao eskalaciju događaja iz FBiH prenijeti u Republiku Srpsku”, i najavio da će to biti “jedna od glavnih tema” trojnog susreta s Vučićem i Bosićem u Beogradu.

Potpredsjednik srbijanske vlade u tehničkom mandatu Rasim Ljajić ocijenio je ranije da se Srbiji ne mogu dogoditi nemiri koji proteklih dana potresaju BiH i da je, unatoč svim problemima, Srbija politički i socijalno-ekonomski znatno stabilnija od BiH, na što ukazuju i gospodarstveni parametri.

“To nije opravdanje, ni alibi. I u Srbiji je teška ekonomska situacija, jer ako imate 25 posto nezaposlenih, ne postoje riječi koje mogu to opravdati i ne može se kazati – kod nas je dobro, idealno. Teška je situacija, ali u ekonomskom smislu značajno bolja nego u Bosni”, rekao je Ljajić beogradskim medijima, ocijenivši da "ne postoji jasan cilj prosvjeda u BiH".

Socijalni prosvjedi u FBiH sredinom prošlog tjedna započeli su u Tuzli i proširili se na Sarajevo, Zenicu, Mostar i Bihać, uz prosvjede potpore u Banjaluci, da bi u petak prerasli u nerede, uz paljenje zgrada u kojima su institucije vlasti i pljačke, te stotine ozlijeđenih prosvjednika i policajaca. Europska komisija apelirala je da svi sudionici prosvjeda izbjegavaju nasilje i probleme rješavaju dijalogom, a prosvjedi su dosad ishodili ostavke premijera i vlada u tuzlanskom, zeničkom i sarajevskom kantonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close