Dan odluke za Davida Camerona

Autor: Tomislav Oharek , 17. siječanj 2013. u 22:00
David Cameron

Cameron želi vratiti iz Bruxellesa u London dio delegiranih ovlasti, no pitanje je hoće li ga u tome podržati ostale članice EU.

Njegovi prijatelji u Washingtonu žele da ostane u EU. Pristaše kod kuće pak nisu sigurne koliko je to ispravno, a saveznici u Berlinu imaju sve manje manje strpljenja.

No trenutak istine je došao za britanskog premijera David Camerona i on bi danas, tijekom posjeta Nizozemskoj, 40 godina nakon što je Velika Britanija odlučila postati jedna od predvodnica Europske unije, iznijeti svoje viđenje odnosa s tom zajednicom država. Dugotrajna kriza eurozone raspirila je britanske frustracije prema Europi, a među najglasnijima su članovi Cameronove Konzervativne stranke, kojih traže reduciranje odnosa, pa i izlazak iz  EU. S druge strane, poduzetnici naglašavaju važnost najvećeg svjetskog zajedničkog tržišta za britansko gospodarstvo koje se oporavlja od krize, a što ističu i Liberalni demokrati, Cameronovi koalicijski partneri.On je pak često isticao da bi Velika Britanija trebala ostati u EU, no smetaju ga odnosi u toj zajednici te želi vratiti iz Bruxellesa u London dio delegiranih ovlasti. Ključna su pitanja kako to misli provesti i hoće li mu ostalih 26 članica to dopustiti.

Članovi njegove stranke su u srijedu pojačali pritisak tražeći ozbiljnu reviziju ugovora s EU kojom bi London imao pravo blokirati nove zakone o finacijskim uslugama te vratiti pravo odlučivanja o socijalnom i radnom zakonodavstvu. Međutim, nema naznaka da ijedna od preostalih 26 članica Unije želi reviziju sporazuma s EU, bez čega su proklamirani Cameronovi ciljevi neostvarivi. To bi lako moglo dovesti do referenduma koji bi gotovo sigurno završio izlaskom V. Britanije iz EU. Svjesan svih prednosti članstva u EU Cameron se već dulje peče na laganoj vatri znajući da mora pomiriti ono što se čini nepomirljivim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close