Ulažu više od 20 milijuna eura, zaposlit će 300 do 400 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 18. siječanj 2019. u 13:51
Damenov brend Amels ima 50 megajahti koje će remont obavljati u Bijeloj

Glavna vrijednost novog projekta u Bijeloj je u ugledu i kvaliteta koje nosi ime Damen.

Konzorcij renomirane nizozemske brodograđevne kompanije Damen i Porto Montenegra, vlasnici novog remontnog brodogradilišta za super i megajahte u Bijeloj, prve usluge klijentima mogli bi početi pružati već krajem godine.

U prve tri godine poslovanja nove tvrtke, nazvane Montenegro Yacht Services (MYS), bit će uloženo više 20 milijuna eura.  "Bijela treba postati konkurentna alternativa do sada renomiranim servisnim centrima i remontnim brodogradilištima za jahte u Francuskoj, Španjolskoj i na zapadnoj obali Italije", rekao je za Vijesti David Margason, izvršni direktor Adriatic Marinas – Porto Montenegra.

Tehnološki centar u Bijeloj
Plan je da se u prvoj godini poslovanja u crnogorskom brodogradilištu remontira 14 superjahti, odnosno brodova dužih od 25 metara, dok će u petoj godini poslovanja na popravku biti 109 jahti. Sa 35 radnika u prvoj godini rada, MYS, koji ima koncesiju na 30 godina, zaposliti će 300 do 400 osoba u petoj godini djelovanja, a bivše brodogradilište za teretne brodove u Bijeloj bit će pretvoreno u tehnološki centar nalik sličnim specijaliziranim brodogradilištima za remont jahti u sjevernoj Europi.

 

35 radnika

bit će zaposleno u prvoj godini rada, u petoj do 400

"Jahte dužine ispod 30 metara nisu naše glavno ciljano tržište. Nismo, međutim, isključili mogućnost remonta manjih stakloplastičnih ili drvenih brodova jer to mogu raditi specijalisti podizvođači u vrijeme kada imamo slobodne kapacitete. Sve je više velikih jahti od stakloplastike, dugih čak i do 40 metara, koje se grade u svijetu, pa nema razloga zašto ne bi radili i na takvim ili brodovima drvene konstrukcije", kaže Margason. On dodaje da kao glavni izvor zarade u početku računaju na jahte koje borave u Porto Montenegru, ali i drugim marinama u Crnoj Gori jer se marine grade i u Luštica Bayu i Portonovom.

"Imajući u vidu i konkurenciju u zapadnom Mediteranu i jadranskoj obali Italije, te broj super i megajahti koje trenutno plove Mediteranom, računamo i na oko 375 većih jahti iz cijelog Mediterana kao potencijalne klijente MYS-a", objašnjava Margason. Prema njegovim riječima, samo Amelsovih super jahti u Mediteranu je sada oko 50, a budući da su oni brend Damena, logično je očekivati da će koristiti usluge u Bijeloj. "Mi ćemo biti remontni hub za Amelsove jahte na Mediteranu", tvrdi izvršni direktor Porto Montenegra.  

Damen donosi kvalitetu
Svakako, glavna vrijednost novog projekta u Bijeloj je u ugledu i kvaliteta koje nosi ime Damen. "Njihove globalno prepoznate vještine u području konstrukcije, gradnje i remonta svih vrsta brodova, a posebno megajahti kroz brend Amels, jedan od tri najjača u jahtingu u svijetu, čine da dolazak Damena u Bijelu bude ne samo odlična vijest za Porto Montenegro, nego i Crnu Goru u cjelini", kaže Margason. 

Komentirajte prvi

New Report

Close