Daju 500 eura po glavi za slanje radnika u inozemstvo, i zbog toga su u problemima

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Većinom se zapošljavaju u građevinskom sektoru u Njemačkoj, Austriji i Belgiji.

Europski savez građevinskih radnika (EFBWW) podnio je Europskoj komisiji formalni prigovor na slovensku politiku financijskih potpora agencijama za zapošljavanje koje radnike upućuju na rad u inozemstvo, tražeći da ispita ne krši li se time pravila unutarnjeg tržišta, piše tportal.

Naime, slovenske agencije za slanje radnika u inozemstvo u prosjeku od države u obliku potpora dobivaju oko 500 eura 'po glavi' izaslanog radnika jer im se u toj visini smanjuju doprinosi, što znači da ih u inozemstvu zapošljavaju pod povoljnijim uvjetima nego što im je to omogućeno na domaćem tržištu rada, tvrdi europska federacija građevinskih sindikata. 

'Broj radnika poslanih iz Slovenije na rad u inozemstvo povećao se sa 25.000 u 2010. na 164.000 u 2016. godini, a većinom se zapošljavaju u građevinskom sektoru u Njemačkoj, Austriji i Belgiji. Mnogi stručnjaci smatraju da je taj broj i mnogo veći, te da je Slovenija postala jedna vrsta ulaza jeftine radne snage za Europu, osobito za mnoge radnike iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije, tvrdi u priopćenju europska federacija građevinskih sindikata. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!