Daimler prodao svoj udjel u Tesli

Autor: Tomislav Pili , 23. listopad 2014. u 10:34
Tesla želi tvornicu u Slovačkoj/REUTERS

Nijemci zaradili 780 mil. dolara.

Njemački Daimler objavio je u utorak da je prodao svoj udjel u američkom proizvođaču električnih automobila Tesla Motors za 780 milijuna dolara.

Kompanija u čijem je sastavu Mercedes-Benz prvi je puta ušla u vlasničku strukturu Tesle još 2009. godine kupnjom 10-postotnog udjela. Dobar dio udjela prodan je prije dvije godine nepoznatom investitoru iz Abu Dhabija, a sada je Daimler u potpunosti izašao iz vlasničke strukture tvrtke Elona Muska.U priopćenju njemačka je kompanija potvrdila da će nastaviti suradnju s Teslom na razvoju električnih vozila. Podsjetimo, dvije kompanije upravo su završile suradnju na razvoju pogonske skupine za električnu verziju Mercedesa B-klase. Taj se model na europskom tržištu očekuje sljedeći mjesec dok je u američkim salonima dostupan još od ovog ljeta. Osim toga, Tesla opskrbljuje njemačkog partnera s baterijama za električni Smart.

Je li vijest o izlasku Daimlera bitno utjecala na kretanje Tesline dionice teško je reći, no činjenica je da je dionica oslabila jedan posto. No, ulagači imaju i razloga za obraćanje pozornosti na ovu kompaniju koja se očito sve snažnije namjerava proširiti na europskom tržištu. Naime, prema pisanju slovačkih medija, Tesla razmišlja o otvaranju proizvodnog pogona baš u toj zemlji.Predstavnici ove kompanije navodno su u pregovorima sa ministarstvima i agencijama za promociju investicija ne samo Slovačke, nego i  Češke, Poljske i Nizozemske, pa će u skladu sa ponuđenim uvjetima za realizaciju investicije odabrati i najbolju lokaciju za svoju tvornicu. Podsjetimo, Slovačka je već privukla cijeli niz ulaganja iz automobilske industrije. Svoje pogone u Slovačkoj ima korejska Kia, njemački Volkswagen te francuski PSA (Peugeot-Citroën). Lani je u Slovačkoj proizvedeno 980.000 vozila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close