Dačić i Thaci postigli dogovor o naplati carina na sjeveru Kosova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. siječanj 2013. u 10:52
Ivica Dačić / EPA

Srbijanski premijer je istaknuo da je to rješenje privremenog karaktera, ističući kako je dogovor sukladan nacionalnom interesu i stajalištu kosovskih Srba da ne plaćaju carine prištinskim institucijama.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci postigli su u petak rano ujutro u Bruxellesu privremeni dogovor o naplati carine na prijelazima Jarinje i Brnjak, a nova runda razgovora najavljena je za veljaču, izvijestila je Radio televizija Srbije (RTS). Postizanje privremenog dogovora o naplati carina, taksi na visokotarifnu robu i poreza na dodatnu vrijednost (PDV) potvrđeno je iz ureda šefice europske diplomacije Catherine Ashton, po čijim je pokroviteljtsvom u petak rano ujutro završena četvrta runda razgovora Beograda i Prištine.

"Imali smo dug i konstruktivan razgovor i dogovorili se da se radi intenzivnog dijaloga ponovo sretnemo u veljači, kada se nadamo da ćemo postići značajan napredak u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz prosinca 2012.", priopćeno je iz ureda Ashton. Dogovor o naplati carina i taksi dio je tehničke razrade sporazuma koji je prethodna vlada Srbije postigla s Prištinom o integriranom upravljanju administrativnim prijelazima (IBM).

Premijer Srbije Ivica Dačić je u izjavi RTS-u objasnio suštinu dogovora po kojem će uvid u prikupljene uplate od carina i taksi imati i Priština i Beograd, naglasivši da je tim dogovorom "otvorena tema posebnosti sjevera Kosova". "Dogovoreno je da EU formira fond u koji će uvid imati Priština i Srbi sa sjevera Kosova. U taj fond će se slijevati sva sredstva od carina i bit će korišten isključivo za sjever Kosova. Time se izašlo u susret Srbima sa sjevera", rekao je Dačić za RTS nakon radne večere sa Ashton i Thacijem koja je trajala više od pet sati.

Srbijanski premijer je istaknuo da je to rješenje privremenog karaktera, ističući kako je dogovor sukladan nacionalnom interesu i stajalištu kosovskih Srba da ne plaćaju carine prištinskim institucijama. Dačić je ocijenio i da su razgovori bili otvoreni, te da je "prvi put na jedan ozbiljan način otvoreno pitanje paralelizma institucija i specijalnog odnosa prema srpskom narodu koji živi na Kosovu".

"To je bitno pitanje koje se ne može riješiti za jednu večer, ali je put prema rješenju otvoren", naglasio je premijer Srbije, rekavši da se teži ka formiranju novih institucija na sjeveru koje će biti prihvatljive i za Prištinu i za kosovske Srbe, što će biti i tema razgovora u veljači. "Važno je da do travnja ostvarimo napredak u dijalogu", rekao je Dačić i izrazio optimizam prema izgledima da Srbija do srpnja dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

Sastanak Dačića i Thacija održan je u uredu Catherine Ashton, koja je prethodno imala kraće odvojene sastanke s dvojice premijera, a Dačić i Thaci susreli su se, također odvojeno i s američkim diplomatom zaduženim za Balkan Philipom Reekerom.

Komentirajte prvi

New Report

Close