Dačić: Haška presuda imat će teške posljedice na pomirenje

Ivica Dačić (EPA) Ivica Dačić (EPA)

Očito je da ova presuda ima politički predznak, rekao je Dačić.

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u subotu da će oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu imati teške posljedice po proces pomirenja u regiji te da su tom presudom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima na području bivše Jugoslavije, izvjestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

“Ovo će ostaviti teške posljedice po proces pomirenja u regiji. Kako netko od nas traži da osudimo sve zločine, a drugi mogu ne osuditi zločin prema srpskom narodu?”, rekao je Dačić novinarima u Zrenjaninu. Dačić je ocijenio kako Haaški sud može donijeti “bilo kakvu presudu, ali će u anale ući to da su dva vijeća istog suda donijela dvije tako oprečne osude”.

"Očito je da ova presuda ima politički predznak. Ona je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za počinjene zločine nad Srbima. Realnost je potpuno drugačija - više od 200.000 Srba je protjerano iz Hrvatske, više tisuća je ubijeno”, rekao je Dačić, napomenuvši kako “ bira riječi zbog Srbije”, a da ih "zbog sebe ne bi birao". “To nema veze s Hrvatskom i hrvatskim narodom. Mi s njima trebamo graditi korektne odnose, ali izgradnja dobrih odnosa znači da se iskreno krene dalje u odnosu na ono što je bilo. Ovo će stvoriti temelj da ti odnosi duži niz godina budu narušeni, što nije dobro za regiju”, rekao je Dačić.

Srbijanski premijer zapitao se “je li u modernoj Europi moguće da neko protjera 200.000 i ubije više tisuća civila, a da za to nitko ne odgovara”. “Činilo mi se da to nije moguće, ali sad vidimo da je”, rekao je Dačić. “Ova presuda nije u skladu s opredjeljenjem međunarodne zajednice da se objektivno pristupi svim ratnim zločinima i da se kroz proces pomirenja svako suoči sa tim da su zločini počinjeni i da za to neko mora odgovarati”, izjavio je Dačić novinarima u Zrenjaninu.

“Ovdje je izgleda legitimizirano pravo: udri po Srbima, Srbe na vrbe, i to se može javno iskazivati u Hrvatskoj, a nas u Srbiji snimaju rentgen aparatima i praktično će nam čitati misli da li netko od nas simpatizira nekoga tko je u Haagu ili ne. Ne znam čime je to Srbija zaslužila i čemu sve ovo vodi”, rekao je srbijanski premijer Ivica Dačić.

Komentari (2)
  • Antiša
    Antiša 19:27 18.11.2012.

    Pomirenja neće ni biti sve dok Srbija ne plati ratnu odštetu i dok svi njihovi žločinci ne budu osuđeni.

  • Funky
    Funky 11:47 18.11.2012.

    Logika više ne stanuje u Srbiji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve