Crnogorski proizvođači hrane traže pomoć države

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2019. u 21:59
Najviše hrane uveze se u srpnju i kolovozu/Žarko Bašić/PIXSELL

Uvoze se prehrambeni proizvodi za koje postoje instalirani proizvodni kapaciteti, ali su premali, posebno ljeti.

Crnogorska proizvodnja hrane suočena je s velikom konkurencijom stranih proizvoda, zbog čega poduzetnici smatraju da im je potrebna pomoć države za bolje pozicioniranje domaće ponude u turizmu, kao i za jačanje konkurentnosti, ocijenjeno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

"Činjenica je da uvozimo dosta proizvoda za koje imamo komparativne prednosti, kao i instalirane kapacitete za proizvodnju, tako da je domaća proizvodnja hrane suočena s velikom konkurencijom stranih proizvoda", rekli su agenciji Mina-business iz Stručne službe PKCG. 

"Pokrivenost uvoza izvozom, visoka uvozna ovisnost i rastući deficit značajke su vanjotrgovinskog poslovanja Crne Gore, posebno kada je riječ o hrani, što je je u izravnoj vezi s rastućom turističkom potražnjom.

To zahtijeva i veći uvoz hrane osobito u ljetnjim mjesecima, jer često instalirani kapaciteti ne mogu podmiriti zahtjeve turista, što potvrđuje i podatak da se oko četvrtina ukupnog uvoza hrane odnosi na srpanj i kolovoz", naveli su iz PKCG-a.

"Razmatrajući potrebu za boljim pozicioniranjem i plasmanom domaćih proizvoda u prošloj godini, što će se nastaviti i ove godine, pokrenut je projekt "Kupujmo domaće" s ciljem da se posebnim obilježavanjem proizvoda u objektima velikih trgovačkih lanaca poboljša pozicija i vidljivost domaćih proizvoda na crnogorskom tržištu, te poboljša njihov plasman", objasnili su iz PKCG-a. 

S druge strane, Crna Gora je jednostavno prisiljena uvoziti niz prehrambenih proizvoda jer u toj zemlji, između ostalog, ne postoji tvornica konditorskih proizvoda, sokova, sladoleda, tjestenine, začina, pasteriziranog mlijeka i drugih proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close