Crnogorski poslodavci protiv zabrane rada nedjeljom

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2019. u 21:59
Zaposleni u trgovinama na neradnu nedjelju mogu računati tek nakon završetka sezone/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Unatoč raspravi održanoj u Skupštini, usvajanje zakona koji će značajno ograničiti poslovanje trgovina odgođeno za jesen.

Zaposlene u crnogorskom sektoru trgovine obradovala je najava da će im nedjelja biti neradni dan.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, dostavila ga Skupštini, zastupnici su rapravljali o njemu, ali je usvajanje zakona odloženo za jesen.  Iako su poslodavci od početka tvrdili da podržavaju uvođenje neradne nedjelje, ipak su se predomislili te je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) odlučila Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini, piše portal CdM.

Ovu inicijativu UPCG-a ne podržavaju u Uniji slobodnih sindikata i tvrde da je nekorektna, kao i mnogi građani. Predloženim zakonom je utvrđeno da će u Crnoj Gori nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika raditi ljekarne, specijalizirane trgovine ili kisoci za prodaju kruha, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, tiska, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske postaje ili trgovine za trgovinu na malo u sklopu benzinskih postaja, kao i tržnice, štandovi, tezge, vitrine i automati izvan tržnica, kao i pokretne trgovine.

Slijede trgovine, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja, autobusnih, željezničkih postaja, aerodroma i luka. Također će raditi štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta za trgovinu na veliko. 

Komentirajte prvi

New Report

Close